Θέματα τήρησης κανόνων στην λειτουργία της κυβέρνησης αλλά και της Βουλής θα θέσει στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την σωρηδόν κατάθεση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε με συνεργάτες του χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να σχολίασε ότι «η κατάσταση με τις ΠΝΠ δεν πάει άλλο», ενώ γνωστοποίησε ότι μεταξύ άλλων θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά «να σταματήσει πια αυτή η φάμπρικα».

Ο κ. Βενιζέλος είχε υποδείξει άλλωστε στον εισηγητή Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη -και όχι στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- να σηκώσει το θέμα κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ούτως ώστε να σταλεί το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ενημερώνονται έμμεσα για τις ΠΝΠ, οι οποίες υπογράφονται δια της περιφοράς.

Στην ίδια σύσκεψη που θα επικεντρωθεί σε ζητήματα αντιμετώπισης βίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει στον πρωθυπουργό το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης κάτι που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ιπποκράτους.

Όπως δε, είχε πει θα προτείνει στους Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη να ασχοληθούν από κοινού με το θέμα μετά το Μάρτιο ούτως ώστε να υπάρξει μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση για θεσμικές αλλαγές αρχής γενομένης από τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης προτείνει τροποποίηση της διάταξης για την βουλευτική ασυλία, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και «πόθεν έσχες» για όλους τους θύλακες επιρροής. Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα της διερεύνησης της υπόθεσης με την λίστα Λαγκάρντ το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την αγωνία του για την ψηφοφορία της Πέμπτης.

Στελέχη της Ιπποκράτους παραδέχονται ότι η προοπτική να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες, δηλαδή ανά πρόταση και όχι ανά πρόσωπο, οπωσδήποτε διευκολύνει το κόμμα τους καθώς θα περιορίσει τον βαθμό των διαρροών.

Εξηγούσαν πως στην περίπτωση που στηθούν τέσσερις κάλπες κατά πάσα βεβαιότητα ο κ. Βενιζέλος δεν θα παραπεμφθεί σε προανακριτική, ωστόσο κάποιοι βουλευτές της ΝΔ ενδεχομένως να επέρριπταν ευθύνες στον κ. Παπανδρέου δημιουργώντας ούτως ή άλλως πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.