Στη σκιά τού χθεσινού χτυπήματος στα γραφεία της ΝΔ πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με ατζέντα όμως η οποία, κατά τι πληροφορίες δε θα περιοριστεί μόνο στα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών και την σκληρή πολιτική κόντρα που έχουν πυροδοτήσει.
Σύμφωνα με τα κομματικά επιτελεία εξάλλου, ο πρωθυπουργός και οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι είχαν εντάξει στον προγραμματισμό τους να συναντηθούν, αρκετές ημέρες πριν από τις τελευταίες εξελίξεις. Τα γεγονότα βέβαια κατέστησαν επιτακτικότερη τη σύσκεψη καθώς είναι δεδομένο ότι οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, επ’ αφορμής και του περιστατικού στα γραφεία της Συγγρού, θα επιδιώξουν να στείλουν μήνυμα συνοχής της κυβέρνησης και ανθεκτικότητας της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και μία σειρά άλλα ζητήματα, αρχής γενομένης από την τρικομματική στρατηγική όσον αφορά στην ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ και τη διαχείριση του μηνύματος που θα προκύψει από τυχόν διαρροές βουλευτών της συμπολίτευσης προς κάποια από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή των Αν.Ελ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσανατολίζονται στην επιλογή τριών καλπών, μίας για κάθε πρόταση που έχει γίνει.

Πρακτικά, αυτό φαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει, με αποτέλεσμα στο τραπέζι να παραμένει η πρόταση για τέσσερις κάλπες, που αντιστοιχούν στα πρόσωπα των οποίων ζητείται η παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή. Επιλογή στην οποία επιμένει σύσσωμη η αντιπολίτευση, θεωρώντας το κάθε κόμμα ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσελκύσει ψήφους περισσότερες από όσες αριθμεί η κοινοβουλευτική της ομάδα και επιδιώκοντας έτσι να αξιοποιήσει πολιτικά το μήνυμα διαφοροποίησης που ενδεχομένως επιχειρήσουν να στείλει μερίδα την συμπολιτευόμενων βουλευτών.

Στην ατζέντα της σύσκεψης των τριών αρχηγών πάντως περιλαμβάνεται και το θέμα των αποκρατικοποίησεων, δεδομένου ότι κάποιες έχουν δρομολογηθεί αλλά για κάποιες άλλες παρατηρείται διαφοροποίηση μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, ως προς το μοντέλο ιδιωτικοποίησης.

Δεν αποκλείεται, μεταξύ των τριών, να κουβεντιαστεί και το θέμα της ΑΟΖ, για το οποίο ο πρωθυπουργός, μιλώντας προχθές στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίστηκε ιδιαίτερα φειδωλός. Τέλος, εκτιμάται ότι τη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα απασχολήσει εκ νέου το θέμα της κυβερνητικής λειτουργίας –εν αναμονή και της σύστασης της επιτροπής κυβερνητικού συντονισμού- καθώς, πιθανώς, και άλλα ζητήματα που αφορούν στις διαφορετικές θέσεις που εκφράζονται από τα τρία κόμματα.

Τελευταίο κρούσμα η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα πρόσληψης στο ελληνικό Δημόσιο ιμάμηδων για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης, για την οποία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ –η Ιπποκράτους, εσχάτως- εκφράζουν αντιρρήσεις.


Βασίλης Μπεσκένης