Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από δύο ώρες και 20 λεπτά, με το θέμα  της βίας να κυριαρχεί.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε εξερχόμενος ότι το βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η βασική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε κάθε μορφή βίας, όπως και το «φλερτ» με τη βία, κάνοντας λόγο για ταύτιση των τριών κομμάτων. Παράλληλα απηύθηνε «ανοιχτή πρόσκληση συνεννόησης σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δημοκρατικές αρχές». Δεύτερο θέμα ήταν τα ζητήματα της οικονομίας, είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε εκ νέου για «σκευωρία εις βάρος του» για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι βασικό αντικείμενο της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώτη Κουβέλη ήταν το ζήτημα της βίας. «Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός οχυρού κατά της βίας» είπε ο κ. Κουβέλης. «Έθεσα το ζήτημα του Τ.Τ. Δεν πρέπει να βλαφθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων» είπε ακόμα, προσθέτοντας επίσης ότι «το θέμα της δόσης έχει κλείσει».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πήρε μέρος στη σύσκεψη και εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι συζητήθηκαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι εξελίξεις ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει την άνοιξη.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε δεν συζητήθηκε κάτι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αφού «ακόμα δεν έχουμε καταλήξει», όπως είπε ότι ο φόρος πολυτελείας για τα σκάφη θα αντικατασταθεί από τέλος πλεύσης, ενώ δήλωσε άγνοια για περαιτέρω εξελίξεις με τον Ιωάννη Διώτη, στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Εισερχόμενος, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους «να 'μαστε πάλι εδώ».

Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος εισήλθε πριν από τις 19:00, με αντικείμενο τα τελευταία γεγονότα βίας, με αποκορύφωμα την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ. «Η ανομία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή» ανέφερε εξερχόμενος, επισημαίνοντας ότι ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο τραπέζι και οι κάλπες για τη λίστα Λακγάρντ


Την ίδια ώρα, και παρά τις διαψεύσεις, στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσε και το θέμα της ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τον τρόπο που θα στηθούν οι κάλπες για την λίστα αφού και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης φοβούνται διαρροές βουλευτών, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η ψηφοφορία θα είναι ελεγχόμενη.

Η δυστοκία για τον τρόπο ψηφοφορίας φαίνεται και απο το γεγονός ότι δεν τέθηκε σήμερα ως θέμα στη διάσκεψη προέδρων οπως ειχε αρχικά αποφασιστεί, αλλα θα εξεταστεί αύριο και θα ληφθεί απόφαση απο την ολομέλεια της Βουλής. Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοι.

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για μια κάλπη που φαινεται πως έχει καταθέσει, δεν φαίνεται να περνάει εύκολα.

Από την άλλη, η πρόταση για τέσσερις κάλπες, επίσης δεν προφυλάσσει από εκπλήξεις που μπορεί να συμβούν.  Άρα, μέχρι στιγμής, το σενάριο να στηθούν τρεις κάλπες κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ότι το αποτέλεσμα θα ειναι ελεγχόμενο και δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σχετικά θέματα: Στη «σκιά» της βίας η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Μία κάλπη για όλα τα πρόσωπα προτείνει ο Φώτης Κουβέλης