Αντιπαραθέσεις ξέσπασαν στη Βουλή, από τροπολογία η οποία καθορίζει ότι οι ιμάμιδες (ιεροδιδάσκαλοι) στη Θράκη θα διορίζονται πλέον από το ελληνικό κράτος.

Η ένταση ξέσπασε όταν ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν εξέφρασε ενστάσεις για την τροπολογία επιμένοντας να ορίζονται οι ιμάμηδες από την κοινότητα των μουσουλμάνων.

Άμεση ήταν η απάντηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Χατζηοσμάν ως «πράκτορα» και επικαλέστηκε φωτογραφίες που τον δείχνουν να φωτογραφίζεται με την αλυτρωτική σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης.

Απαντώντας, ο μουσουλμάνος βουλευτής, παραδέχθηκε ότι «πριν από 5-6 μήνες» είχε επισκεφτεί την «Προύσα και το Σύλλογο Δυτικο- Θρακιωτών και είχε τον χάρτη της Θράκης», για να συμπληρώσει «Αυτό σημαίνει ότι είμαι πράκτορας;».

Θέση στο ζήτημα πήραν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με τον κ. Νότη Μαριά να υποστηρίζει πως «είναι δεδομένο ότι τόσο από την Άγκυρα όσο και από μνημονιακές δυνάμεις προωθούνται σχέδια για αυτονόμηση της Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό καταγγέλλουμε και από εδώ ότι οι ΕΟΖ οδηγούν στην Κοσσοβοποίηση της Θράκης και αυτό προωθούν ο Φούχτελ και η παρέα του. Η Βουλή πρέπει να καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες. Οφείλει ο συνάδελφος εφόσον φωτογραφήθηκε με ανθρώπους που θέλουν την κοσσοβοποίηση της Θράκης να τους καταγγείλει. Επρεπε να προσέχει με ποιους μιλά. Να προσέχει που φωτογραφίζεται και να καταγγέλλει κύκλους που υπονομεύει την χώρα».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε πολύ έντονο τόνο είπε πως στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν υπάρχουν Τούρκοι βουλευτές, υπάρχουν Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος και χαρακτήρισε «ανεκδιήγητες» τις αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων. Είστε ανιστόρητοι δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη από πλευράς ΝΔ καταδικάζοντας τα όσα ειπώθηκαν από ΧΑ και προτρέποντας τους βουλευτές του κόμματος να διαβάσουν τη συνθήκη της Λωζάνης και να έρχονται διαβασμένοι στη Βουλή.


Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Κατάγομαι από ποντιακή οικογένεια. Δεν είναι κανείς πιο Έλληνας από εμένα η οικογένειά μου μιλούσε τούρκικα και τι παει να πει αυτό. Ηταν τουρκόφωνοι αλλά είχαν ελληνική συνείδηση. Ελεος!».

Ο κ. Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜΑΡ απευθυνόμενος προς την Χρυσή Αυγή είπε: «Μην πάτε την κουβέντα αλλού και εσάς σας έχουμε δει να σηκώνεται την ξεφτιλισμένη σημαία της 21ης Απριλίου» ενώ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστήριξε πως « Ο αλυτρωτισμός αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια».


Ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ ο Ν.Καραθανασόπουλος είπε ότι «ο επικίνδυνος διαχωρισμός με βάση το θρήσκευμα και την εθνικότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σχετικά με την δημιουργία προτεκτοράτων».