Διευρυμένης ατζέντας, χωρίς... καλπολογία και λίστα Λαγκάρντ αλλά και με στιγμές έντασης ήταν η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αυτή προκύπτει ως πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και των πληροφοριών που προκύπτουν από τα τρία κομματικά επιτελεία.
Βία, ανεργία, οικονομία αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες της συζήτησης η οποία περιεστράφη όμως και σε ειδικότερα θέματα όπως του ΤΤ και των ιεροδιδασκάλων της Θράκης. Εν όψει της ενδεχόμενης κλιμάκωσης φαινομένων βίας οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν, στη βάση και της ενημέρωσης που τους έγινε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, το πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Επιχειρήθηκε να προσδιοριστεί ωστόσο το περίγραμμα συμμετοχής των πολιτικών δυνάμεων στα φαινόμενα αυτά, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έκανε περισσότερο καθαρό, με έμμεσες αναφορές στην «Χρυσή Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, διαπιστώθηκε επάρκεια νομοθετικού πλαισίου και οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των αρχών. Η θετική εξέλιξη στο euroworking group αναφορικά με την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ελάφρυνε το κλίμα ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, αποτυπώνοντας πάντως την αναγκαιότητα εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών για την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και την ελάφρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων.

Οι προτάσεις που είχαν εισαχθεί από την πλευρά της Ιπποκράτους πάντως –και αφορούσαν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη συζήτηση για τις ευπαθείς ομάδες- μετατέθηκαν για επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών. Ειδικώς, με βάση και την ενημέρωση του κ. Στουρνάρα, έγινε συζήτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο σε πρώτο χρόνο φαίνεται να αποφασίστηκε η εφαρμογή του μοντέλου της Αγροτικής με καλό και κακό σκέλος καθώς επίσης, τουλάχιστον για τρεις μήνες, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η πολυμετοχικότητα της εταιρείας πάντως προβάλλει ως εξειδικευμένο θέμα με το περιεχόμενο της πρότασης των υποχηφίων επενδυτών να προσδιορίζει το μέλλον της. Τέλος, αποφασίστηκε η απόσυρση της είμαχης τροπολογίας για τους ιεροδιδασκάλους («ιμάμηδες») της Θράκης, για τους οποίους προβλεπόνταν η ένταξη στην κρατική μισθοδοσία, ζήτημα που ήγειρε εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.

Βασίλης Μπεσκένης