current views are: 1

16 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση09:19

Η ρεαλιστική στροφή και η αγωνία της επόμενης δημοσκόπησης

Τσίπρας με Σόιμπλε, Τσίπρας με Φούχτελ, Τσίπρας με Ντάνιελ Σμιθ.

Δημοσίευση 09:19’
αρθρο-newpost

Τσίπρας με Σόιμπλε, Τσίπρας με Φούχτελ, Τσίπρας με Ντάνιελ Σμιθ.

Τσίπρας με Σόιμπλε, Τσίπρας με Φούχτελ, Τσίπρας με Ντάνιελ Σμιθ.
Μέσα σε τρεις μέρες, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ήπιαν όλο το πικρό ποτήρι, αφού είδαν τον αρχηγό τους να συναντιέται με εκείνον που βουλευτές του κόμματος τους αποκαλούσαν «κουτσό», με τον «τοποτηρητή της Μερκελ στην Ελλάδα» – δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε σθεναρά αυτούς που προσπάθησαν να το γιαουρτώσουν και με τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα (στο συλλογικό υποσυνείδητο της Αριστεράς ο ορισμός του εχθρού) και μάλιστα πίσω από τα κάγκελα του κτιρίου όπου διαδηλώνουν ευλαβικά κάθε χρόνο.

Δεν πρόλαβαν καν να διαμαρτυρηθούν, κάθε μέρα ήταν και ένα καινούργιο σοκ.

Ο Αρχηγός είχε διαβάσει το Μακιαβέλι του, τους έκανε όλο «το κακό» μαζί και τους άφησε κάγκελο, ούτε να διαμαρτυρηθούν δεν μπόρεσαν.

Το θέμα βεβαίως είναι ότι το σοκ δεν θα κρατήσει πολύ, οι διαφωνούντες με την υπερβολική δόση Realpolitik θα συνέλθουν και θα βγουν στα κεραμίδια, όσο και αν προς το παρόν φαίνεται να επικρατεί ανακωχή. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των στελεχών στο ενιαίο κόμμα, όσο και αν δεν μαζεύονται, μπορούν να παραβλεφθούν από μια ευρεία πλειοψηφία και συλλογικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα, και η πραγματική αγωνία της Κουμουνδούρου είναι πως θα εκλάβουν την αλλαγή πλεύσης με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι που μπορεί να μην καίγονται αν ο Τσίπρας είδε το Σμιθ, καθόλου δεν τους άρεσαν όμως τα πάρε δώσε με Σόιμπλε και Φούχτελ. Και ακόμα σημαντικότερο, πως είδαν τη ρεαλιστική στροφή Τσίπρα αυτοί στους οποίους απευθύνεται, δηλαδή οι νοικοκυραίοι που θέλει να φέρει στην κάλπη για να διεκδικήσει την πρώτη θέση.

Η ταχύτητα με την οποία έγιναν όλα αυτά, μπορεί να τους προβληματίσει, αντί να τους φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και δεν είχε κάνει ένα κόμμα πίσω – που έκανε – σε αυτά που διακήρυσσε τόσους μήνες ο κ. Τσίπρας η συμβολική αξία των ανατροπών που συντελέστηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες στο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Ο Σόιμπλε, ο Φούχτελ, η πρεσβεία, οι νοικοκυραίοι, η ανομία, δεν ανήκαν ούτε στο πρόγραμμα συναντήσεων του Τσίπρα, ούτε στο λεξιλόγιο του στο παρελθόν. Στην Κουμουνδούρου κάποιοι τώρα φοβούνται ότι το παράκανε – πιθανόν όμως να ξέρει κάτι παραπάνω. Αν η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως στις δημοσκοπήσεις δεν ανασχεθεί στο άμεσο μέλλον, τότε τα ενδεχόμενα ισχυρών αναταράξεων στο κόμμα θα κερδίσουν έδαφος…

Θέμης Δαγκλής 


σχετικα αρθρα