Σε σίριαλ εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγης της ψηφοφορίας και τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν για την προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Το ενδεχόμενο να διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες και να στηθούν επτά κάλπες κερδίζει συνεχώς έδαφος, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα και τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται αύριο, κατά συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διεργασιών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταιές ώρες το ενδεχόμενο να αποσύρουν τους βουλευτές του από τη Βουλή μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας, που θα αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η αποχώρηση των βουλευτών της τρικομματικής κυβέρνησης, ώστε να μην μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των προτάσεων των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν διαρροές κατά τις ψηφοφορίες.


Πάντως, αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και μεταξύ προέδρου της Βουλής και κομματικών επιτελείων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) να εισηγηθεί η διαδικασία να γίνει σε μια συνεδρίαση, με 3 ξεχωριστές ψηφοφορίες -μία για κάθε πρόταση- και με συνολικά 7 κάλπες. 

Δηλαδή, με την ολοκλήρωση της συζήτησης, να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της πλειοψηφίας (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Θα στηθεί μία κάλπη για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα γίνει η καταμέτρηση και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε αυτή την περίπτωση θα στηθούν 2 κάλπες όσες δηλαδή και τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος). Στο τέλος θα ακολουθήσει η πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής με 4 κάλπες (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρεου, Λ. Παπαδήμο).

Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την ακολουθητέα μεθοδολογία, θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.).

Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος (κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα εμφανιστεί σίγουρα ο Ευαγγ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου).. 

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουνε κατά τις 6 μ.μ.Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση


Η συνεδρίαση διεξήχθη σε «πολεμικό» κλίμα με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης. 

Έντονα καταγγελτικός εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Όπως υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης η πρόταση της πλειοψηφίας να στηθούν τρεις κάλπες στην ψηφοφορία παραβιάζει την μυστικότητα της ψήφου και νοθεύει την ελευθερία βούλησης του βουλευτή. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αύριο στην Ολομέλεια θα είναι είτε να στηθούν 4 κάλπες όσα και τα εγκαλούμενα πρόσωπα ή μία κάλπη με 4 ψηφοδέλτια.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρόταση της συγκυβέρνησης για τρεις διαφορετικές ψηφοφορίες, πρόταση που αναμένεται να καταθέσει και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διεξαχθεί μία ψηφοφορία για την πρόταση της συγκυβέρνησης, μία ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μία ψηφοφορία για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για άρση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, «Είναι αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «αυτοενοχοποιείται ζητώντας τέτοιου είδους διαδικασία».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας».

Για «προσπάθειες συγκάλυψης» της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος να στηθούν τέσσερις κάλπες στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.