Ένα καινούριο και σύγχρονο μοντέλο διοίκησης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε το πρωί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο νέος περιφερειάρχης που εκλέχθηκε στη θέση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, όταν αυτός παύθηκε από τα καθήκοντά του, με το νέο μοντέλο ουσιαστικά καταργεί την λογική επτά νομών που αυτοδιοικούνται και αναθέτει συγκεκριμένους τομείς σε καθέναν από τους αντιπεριφερειάρχες με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό. Καταργείται έτσι η απλή συνένωση των νομαρχιών και προωθείται η λογική της περιφερειακής διοίκησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, πως στόχος του είναι να βγάλει στην πρώτη γραμμή νέα πρόσωπα, «καθαρά» και με καινούριες λογικές.

Στο τραπέζι της συνάντησης κυριάρχησε και το θέμα της ανεργίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν τα αναπτυξιακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το μετρό, το αεροδρόμιο και το λιμάνι για να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τους υπουργούς Τουρισμού και Εξωτερικών, Ολγα Κεφαλογιάννη και Δημήτρης Αβραμόπουλος συζήτησαν με τον κ. Σαμαρά το θέμα της διαφήμισης της χώρας στο εξωτερικό, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου σε λίγους μήνες. Στόχος είναι να «πλασαριστεί» σωστά το brand name «Ελλάδα» σε όλα τα διεθνή τουριστικά φόρα.

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Jc Mignon, με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης να κυριαρχεί στη συζήτηση, καθώς ο κ. Mignon έχει κάνει μια συνολική καταγραφή του προβλήματος σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας είχαν επισκεφθεί τον Έβρο.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον οργανισμό, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο με φόντο της προεδρικές εκλογές στο νησί που έχουν οριστεί για τις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και με δεδομένο ότι η Κύπρος έχει μπει πλέον στον προθάλαμο του μνημονίου.

Π.Ρ