Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των προέδρων στην Βουλή για την λήψη απόφασης σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η πρόταση της πλειοψηφίας της διάσκεψης αφορά σε τρεις κάλπες, ανά πρόταση και ανά κατηγορία. 


Η συνεδρίαση διεξήχθη σε «πολεμικό» κλίμα με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης. 

Έντονα καταγγελτικός εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Όπως υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης η πρόταση της πλειοψηφίας να στηθούν τρεις κάλπες στην ψηφοφορία παραβιάζει την μυστικότητα της ψήφου και νοθεύει την ελευθερία βούλησης του βουλευτή. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αύριο στην Ολομέλεια θα είναι είτε να στηθούν 4 κάλπες όσα και τα εγκαλούμενα πρόσωπα ή μία κάλπη με 4 ψηφοδέλτια. 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για άρση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, «Είναι αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «αυτοενοχοποιείται ζητώντας τέτοιου είδους διαδικασία».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας».

Για «προσπάθειες συγκάλυψης» της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος να στηθούν τέσσερις κάλπες στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής. Εξάλλου αυτό έχει ζητήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δώσει εντολή να αποφασίσουν οι βουλευτές για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκίνησε κύκλο επαφών με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να συγκεραστούν όλες οι απόψεις και να βρεθεί η «χρυσή τομή» ωστε να αποφορτιστεί και το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι η αυριανή διαδικασία θα αρχίσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το απόγευμα. Πηγές από την Βουλή κάνουν λόγο για διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις 6 το απόγευμα ωστόσο αυτό με κάθε επιφύλαξη καθώς η αυριανή μέρα αναμένεται μακρά. 

Χρύσα Κλειτσιώτη