Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται στο ζήτημα των ιμάμηδων της Θράκης. Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε δεκτή την τροπολογία σύμφωνα με την οποία μπορούν να προσλαμβάνονται στο ελληνικό δημόσιο ιεροδάσκαλοι για τη διδασκαλία του Κορανίου σε μειονοτικά σχολεία και τεμένη της Ξάνθης, η οποία στη συνέχεια υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό Παιδείας έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κρίσιμο ρόλο έπαιξαν και οι αντιδράσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τον Πάνο Καμμένο να πιέζει για τη σχετική εξέλιξη.

Ο υπουργός Παιδείας, από το βήμα της Βουλής έκανε έκκληση «να είναι όλοι προσεκτικοί στα λόγια τους» με αφορμή την αντιπαράθεση που σημειώθηκε και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν ειδικώς από την Χρυσή Αυγή, κατά του βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν.

«Όποιοι μελετούν την ιστορία γνωρίζουν ότι η ανταλλαγή τέτοιων βαρέων φράσεων οδήγησε τη χώρα σε συμφορές. Θα πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στον πατριωτισμό ο οποίος αδιαφιλονίκητα είναι δικαίωμα όλων και στην μισαλλοδοξία και των εθνικισμό. Θα πρέπει επίσης να χειριζόμαστε θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος και που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αιτιολογώντας την εκ μέρους του αποδοχή της βουλευτικής τροπολογίας, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως «η επιλογή που προσφέρουμε δεν είναι μια συνολική ρύθμιση. Υπό αυτή την έννοια δέχθηκα την συζήτηση της τροπολογίας αλλά θεωρώ ότι θέματα όπως αυτά που άπτονται του εθνικού συμφέροντος θα πρέπει όλοι να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα κι έναν τρόπο που δεν δημιουργεί προβλήματα».

Με την τροπολογία συμφώνησαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝΕΛ αλλά και η ΧΑ.

Όπως εγραφε νωρίτερα το newpost.gr το εν λόγω ζήτημα είναι πρωτοφανές καθώς μετά από την παρασκηνιακή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου οι μειονοτικοί βουλευτές και πολιτευτές της Θράκης επέβαλαν στα κόμματα τους να μην δεχθούν τροπολογία που ρυθμίζει το θέμα των ιμάμηδων. Μάλιστα στην τροπολογία αντιδρούσε ο τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει απειλήσει ότι όσο ζει δεν θα επιτρέψει να ισχύσει μια τέτοια διάταξη.

Έντονες ήταν όμως και οι αντιδράσεις τόσο από τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τον μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν ο οποίος μάλιστα είχε απειλήσει με παραίτηση εάν τελικά αυτή περάσει.

«Ως βουλευτή της μειονότητας δεν ζήτησαν τη γνώμη μου. Ντρέπομαι γι’ αυτή την τροπολογία. Ούτε πήρατε τη γνώμη μου. Ποιος πήρε αυτές τις αποφάσεις; Θα κάνει τεράστια ζημιά. Θα βοηθηθούν δέκα άτομα και θα έχετε απέναντι όλη τη μειονότητα. Θα είναι βαρύ πλήγμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αν περάσει θα κάνει κακό στην πατρίδα μου την Ελλάδα και την περιοχή μου, τη Θράκη. Εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου. Καλώ τα κόμματα να την καταψηφίσουν. Να την αποσύρετε» είπε χαρακτηριστικά.

Για υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από τις απειλές του Τουρκικού προξενείου και της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ από πλευράς της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος είπε πως «αν αποσυρθεί η τροπολογία τότε πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

Σημειώνεται πως τώρα που η τροπολογία υπερψηφίστηκε, το ελληνικό δημόσιο θα είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων στη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ μέχρι τώρα αυτό ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Ν.Π.

Σχετικό θέμα: Κραυγή αγωνίας: «Μας εγκαταλείπετε, θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι Έλληνες Μουσουλμάνοι»