διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη αντιδρά στην απόφαση για στήσιμο τριών καλπών αύριο, στη διαδικασία ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, ουσιαστικά, την επανάληψη της συνήθους διαδικασίας, δηλαδή το στήσιμο μίας κάλπης για κάθε πρόσωπο που αναφέρεται ως «ύποπτο» στις προτάσεις των κομμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε τέσσερις κάλπες, μία για καθέναν από τους κυρίους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει παράλογο το ενδεχόμενο να στηθούν επτά κάλπες. «Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου. Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια» αναφέρει.

Κλιμάκωση των επιθέσεων προς Βενιζέλο

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει τις επιθέσεις του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία απαντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις πρωινές του δηλώσεις, ακολούθησε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Ο πανικός του κ. Βενιζέλου έχει μεταδοθεί ως πυρετός στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνεταιρισμού εξουσίας, που αναζητούν τρόπους να οργανώσουν τη συσκότιση και να εξασφαλίσουν τη συγκάλυψη. Τη διαγραφή βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. εν όψει της … "αποκλίνουσας από τις κυβερνητικές γραμμές" ψήφου τους, ακολουθούν οι σπασμωδικές κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθεί απεγνωσμένα να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της, με την ανήκουστη μεθόδευση να υπάρξουν 3 κάλπες, ώστε να επιτευχθεί η κομματική πειθαρχία και η σύμπραξη στην αδιαφάνεια και την ατιμωρησία» ανέφερε.

«Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει:

Α) Το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει και επιτάσσει την μυστική και κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα.
Β) Την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας, που υπαγορεύει την διερεύνηση όλων των αδικημάτων για όποιο πρόσωπο προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως ή συμμετοχής
Γ) Τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Όλοι αυτοί οι χειρισμοί είναι καταγέλαστοι και ενδεικτικοί της πλήρους παράδοσης της Κυβέρνησης στη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Σαμαράς προσφέρει οπωσδήποτε πολύ καλές υπηρεσίες στον κ. Βενιζέλο. Προσφέρει όμως πολύ κακές υπηρεσίες στην αλήθεια και στη χώρα. Και προσθέτει επάξια τον εαυτό του σε μια ακόμη λίστα: τη λίστα εκείνων που, με οδηγό την σκοπιμότητα και όχι τη νομιμότητα, συγκάλυψαν διαχρονικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου συμφέροντος» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.