Πριν από τρεις μέρες, η ΔΗΜΑΡ κόντεψε - άλλη μια φορά - να στείλει την κυβέρνηση αδιάβαστη καταψηφίζοντας στην ψηφοφορία για την επικύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τα εργασιακά.
Μόνο η εσπευσμένη επανένταξη του Κ. Σκανδαλίδη και του Γ. Κουτσούκου στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υπερψήφισαν ότι είχαν καταψηφίσει το Νοέμβριο και οδήγησε στην διαγραφή τους «έσωσαν» την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν μη τι άλλο, με την συνέπεια απέναντι στις αρχές της η ΔΗΜΑΡ κατέδειξε στον Σαμαρά πόση ανάγκη έχει το Βενιζέλο, ώστε να διαθέτει σταθερή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην βουλή.

Μια μέρα αργότερα, στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Φ. Κουβέλης επιχείρησε να ακυρώσει την απόφαση της συγκυβέρνησης για τρεις κάλπες, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές, ζητωντας να στηθεί μια κάλπη για όλα τα πρόσωπα.

Ο Σαμαράς ωστόσο δεν είχε καμιά διάθεση να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος δεν ήθελε να παίξει με τη φωτιά: «Ούτε να το σκέφτεσαι» του είπαν.

Χθες λοιπόν, η τελική πρόταση της συγκυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε στη συνδιάσκεψη των προέδρων, δηλαδή τρεις ψηφοφορίες για κάθε μία από τις προτάσεις των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκάλεσε στη ΔΗΜΑΡ εκ νέου επαναστατική διάθεση.

Στην κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ σηκώθηκε θύελλα. Η κ. Μαρία Γιαννακάκη, ο κ. Δ. Αναγνωστάκης και ο Γ. Πανούσης έκαναν λόγο για «απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν να παραμερίζει η ΔΗΜΑΡ την ανεξαρτησία του βουλευτή για χάρη του ΠΑΣΟΚ, που ουδέποτε τη σεβάστηκε και έχει ιστορικό αμφιλεγόμενης κοινοβουλευτικής στάσης.

Οι βουλευτές δεν σταμάτησαν όμως στη γκρίνια, το προσωπικό κινητό του κ. Κουβέλη έσπασε από τα τηλέφωνα, όταν οι βουλευτές έμαθαν ότι η άτυπη συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης ήταν να ψηφίσουν την πρώτη πρόταση για Παπακωνστίνου και στη συνέχεια να ...λακίσουν.

Τον υποχρέωσαν λοιπόν να συγκαλέσει για σήμερα στις 9 το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ώστε να συναποφασίσουν για τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Οι πλέον ευέξαπτοι ξεκαθάριζαν μάλιστα εκ των προτέρων, ότι όχι μόνον διαφωνούν με τη διαδικασία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φύγουν από τη βουλή μόλις ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και ότι θα ψηφίσουν κανονικά και στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσανατολίζονταν να ρίξουν λευκό.

Αν όμως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, με τους μισούς βουλευτές της συγκυβέρνησης να έχουν φύγει από τη βουλή ή να απέχουν από την ψηφοφορία και τους Δημαρίτες μέσα και να ψηφίζουν, η εικόνα της κυβέρνησης θα είναι τραγική και η τακτική της θα ευτελιστεί πλήρως.

Θέμης Δαγκλής