Η απειλή νέας ανατροπής των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, προκάλεσε τη νέα εσωτερική σύγκρουση τις τάξεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων χθες, με αφορμή την τροπολογία για τους «ιμάμηδες» της Θράκης, που «πήγε κι ήλθε» στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Το παιχνίδι της Άγκυρας (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ «Ιμάμηδες» το σχέδιο της Τουρκίας για «Μοντέλο Θράκης» και στη Ρόδο» στο newpost.gr) υποστηρίχθηκε και από τους μειονοτικούς βουλευτές και πολιτευτές σε Ξάνθη και Ροδόπη, που είχαν ρίξει από νωρίς προειδοποιητικές βολές στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τη στάση που θα τηρούσαν στην περίπτωση που η τροπολογία υπερψηφιζόταν από τα κόμματά τους.

Ο Χατζή Οσμάν του ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ιπποκράτους ότι σε περίπτωση υπερψήφισης της τροπολογίας από το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα αποχωρούσε από το κόμμα. Γι’ αυτό και στη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, ουσιαστικά ο ίδιος τάχθηκε ως «μπροστάρης» στη διαφοροποίηση των μειονοτικών βουλευτών απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.

Αντιστοίχως, τις ώρες που προηγήθηκαν της χθεσινής ψηφοφορίας και οι οποίες σημαδεύτηκαν από έντονες παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να εισαχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η βουλευτική τροπολογία που συνυπογραφόταν από 15 βουλευτές (13 από την ΝΔ και 2 από το ΠΑΣΟΚ) είχε κινηθεί και ο Αχμέτ Ιλχάν, απειλώντας την Αγ. Κωνσταντίνου με «εμπάργκο» των μειονοτικών στο κόμμα του κ. Κουβέλη.

Αυτές οι πιέσεις ερμηνεύουν και τη στάση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Τρίτης, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς να επανεξεταστεί το θέμα της τροπολογίας και της ένταξής της στο ν/σ του ΥΠΕΠΘ.

Στάση η οποία, σε πρώτο χρόνο,  υποστηρίχθηκε και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το σημείο από το οποίο προκύπτουν ερωτηματικά αφορά στη στάση της Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του δύο μειονοτικούς βουλευτές, τους Ζεϊμπέκ και Καρά Γιουσούφ σε Ξάνθη και Ροδόπη αντίστοιχα. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτίμησε να μην εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση, αντιλαμβανόμενη την «καυτή πατάτα» και περιορίστηκε στη συνήθη στάση της καταψήφισης της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, στις εκλογές του 2012, είχε καταβληθεί έντονη προσπάθεια αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Θράκης καθώς, οι εύθραστες ισορροπίες στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και οι πιέσεις στα κόμματα λόγω υφιστάμενων πληθυσμιακών δεδομένων, διαμόρφωναν καταστάσεις κατά τις οποίες διαφαινόταν το ενδεχόμενο να αναδειχθούν στις βουλευτικές θέσεις της περιοχής μόνο μειονοτικών υποψηφίων.


Βασίλης Μπεσκένης