Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «άδειασε» τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη καθώς τελικά αντπρότεινε να γίνει η ψηφοφορία με 4 κάλπες και όχι με 7 κάλπες που είχαν προσυμφωνηθεί από τα κόμματα της Κυβέρνησης αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε ανακοίνωσει αρχικά την πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ψηφοφορία μυστική και αυτοτελής και θα αφορά σε 7 κάλπες και 3 ψηφοφορίες ανάλογες με τις προτάσεις που κατατέθηκαν. 


 Αρχικά οι προτάσεις των κομμάτων ήταν: 

1. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου με βάσει της πρότασης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
2. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου με βάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
3. Τον Ευ.Βενιζέλο μεβάσει της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
4. Τον Γ.Παπακωνσταντίνου με βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
5. Τον Ευ.Βενιζέλο με βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
6. Τον Γ.Παπανδρέου με βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων
7. Τον Λ.Παπαδήμο με βάσει της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής

Με ένταση ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διαδικασία που αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας για την παραπομπή η μή των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην αρχική πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης κατά την οποία θα στήνονταν 7 κάλπες με τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.


Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χ.Α «χτύπησε» ξανά την ώρα που μιλούσε ο Χρήστος Παππάς αναφώνησε στη βουλευτή της ΝΔ,  κ. Πιπιλή, «εσύ τι μιλάς ρε, κάτσε κάτω, πάλι πιωμένη είσαι;».


Αιφνιδίασε η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρότεινε να στηθούν 4 κάλπες μία ανά πρόσωπο. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία.

Συγκεκριμένά ανέφερε:

«Περίμενα ότι θα υπάρχει ένα όριο στο πολιτικό θράσος που επικρατεί σήμερα. Τι έχει συμβεί 4 μήνες τώρα; Παρακολουθούμε μια σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα και την κυβέρνηση της χώρας. Τόσο καιρό αποδείχθηκε ότι είναι όλα ένα ψέμμα. Ανάγκη προστασίας δεν έχω εγώ αλλά οι αυτουργοί της σκευωρίας. Βλέποντας ότι έχουν χάσει το παιχνίδι της εξουσίας, στήνουν το χορό της κάλπης, ενώ αντίυετα η ουσία η κάλπη της σκευωρίας. Η πρόταση που αναγνώσατε είναι αυτή που ταιριάζει αναμφίβολα στο Σύνταγμα της Βουλής. Δεν θα μου στερήσουν εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου να ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο» είπε. 

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεση του κόμματος στην διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών και έκανε λόγο για «πανικό της κυβέρνησης με στόχο το κουκούλωμα».

Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. «Η προσπάθεια να μπουν επτά κάλπες για να ελεγχθούν οι βουλευτες και να καταργηθεί η μυστικότητα ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος προσπαθεί να μην αφήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» είπε. 

Από πλευράς Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν 4 κάλπες με μία ουσιαστική ένσταση για να διασφαλιστεί η μυστικότητα ο κάθε βουλευτής θα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε μία κάλπη. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος είναι 4 κάλπες, τέσσερα ψηφοδέλτια. Οι αναφορέ περί σκευωρίας δεν μας αφορά τόνισε ο κ. Χαλβατζής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι μας ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας. «Συμφωνούμε στις 4 κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια» είπε.

Υπήρξε ομοφωνία

Όλα τα κόμματα ομόφωνα δέχτηκαν να γίνει η ψηφοφορία με 4 κάλπες. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  θα γίνει ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με μία ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, με 4 κάλπες ανά πρόσωπο (Βενιζέλος, Παπανδρέου, Πανακωνσταντίνου, Παπαδήμος), 4 ψηφοδέλτια με τα αδικήματα και θα μοιραστούν λευκά ψηφοδέλτια και φάκελοι.