«Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο την ευθύνη που φέρει στον λανθασμένο χειρισμό της καθώς δεν γνωρίζει πλέον που βρίσκεται το πρωτότυπο CD. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις του σχετικά με την λίστα από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον ανασχηματισμό, οπότε και απομακρύνθηκε από τη θέση. «Κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο», συμπλήρωσε, ενώ άφησε αιχμές κατά του Ιωάννη Διώτη.
«Δεν εμπλέκομαι για τον πολύ απλό λόγο ότι το usb, από το οποίο λείπουν τα ονόματα, δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην παραδοχή του κ. Διώτη ότι έκανε αντίγραφα από το usb που έλαβε στα χέρια του.

Και συνέχισε: «Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι μία παρόμοια πράξη θα ήταν αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε.

Πρώτον, δεν είχα λόγο να το κάνω, αφού στις καταθέσεις τους στον οικονομικό εισαγγελέα οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Και λυπάμαι ειλικρινά που υποβλήθηκαν και αυτοί τις τελευταίες εβδομάδες σε έναν απίστευτο καννιβαλισμό από ορισμένα μέσα.

Δεύτερον, αν παραταύτα, ήθελα να κάνω τέτοια λαθροχειρία, δεν θα το έκανα με τρόπο που να με ενοχοποιεί τόσο εξόφθαλμα. Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να είχα αφαιρέσει όχι τα 3 ονόματα συγγενών μου αλλά 10, 20, 50, ώστε να θολώσω τα νερά; Ονόματα που να παραπέμπουν σε άλλους, όχι μόνο σε μένα;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε από την Κριστίν Λαγκαρντ τη λίστα των Ελλήνων καταθετών και ότι ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίησή της. 

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η λίστα με τα 20 ονόματα που έδωσε στον Γ.Καπελέρη αφορούσε το μισό περίπου των καταθέσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε και έδωσε όλα τα αρχεία και στον κ. Διώτη, όταν διαδέχτηκε τον κ. Καπελέρη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ελβετή ομόλογό του, στο Νταβός, για σύναψη διμερούς συμφωνίας για τη φορλόγηση των Ελλήνων καταθετών σε όλες τις ελβετικές τράπεζες.

«Είναι συνεπώς δεδομένο ότι εγώ ζήτησα τα στοιχεία από τις γαλλικές αρχές, ότι εγώ τα παρέλαβα, ότι εγώ έδωσα τις μεγαλύτερες καταθέσεις για έρευνα και για πρώτο έλεγχο και ότι εγώ παρέδωσα στη συνέχεια στον κ. Διώτη ως διάδοχο του κ. Καπελέρη όλα τα στοιχεία για έλεγχο. Αυτά είναι τα περιστατικά όπως συνέβησαν» τόνισε.
Για το θέμα της πρωτοκόλλησης του αρχείου είπε ότι δεν το έκανε επειδή ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά και πως αν το έκανε θα έπρεπε να πρωτοκολλήσει και τα 2.000 αρχεία του cd.

Πρόσθεσε ότι χωρίς πρωτόκολλο τα αρχεία ήταν πιο ασφαλή, ως απόρρητα, και δεν θα κινδύνευαν με διαρροή που θα ακύρωνε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους.

Για την επιλογή των 20 ονομάτων απάντησε ότι αφορούσαν την πρώτη φάση ελέγχου και ότι το δείγμα αυτό «κάλυπτε τις μισές περίπου συνολικές καταθέσεις».

Για την αντιγραφή του cd σε usb ανέφερε ότι θεωρούσε το usb πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης.

Στα σχόλια περί απώλειας του cd απάντησε: «Δεν 'έχασα' το CD. Το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη. Και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα, αν δηλαδή παραμένει κάπου στο υπουργείο, ή τι άλλο συνέβη. Σε μία περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε».

Κάνοντας αυτοκριτική σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αντικειμενικά -πολιτικά- πράγματι φέρω ευθύνη γι' αυτό. Είναι προφανές ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και μεγαλύτερη επιμέλεια. Και λυπάμαι πολύ που αυτή η αστοχία μου έχει δώσει λαβή και στο να αμφισβητηθεί συνολικά η μεγάλη προσπάθεια που έκανε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο, ο άνθρωπος στον οποίο θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης, την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει».

Και συνέχισε: «Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρείες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες, μπορούν να πουν το ίδιο;».