Το περιοδικό «The Economist» με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο αναλύει τη προσπάθεια αλλαγής του προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.  
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο ακροαριστερός ηγέτης θέλει να καθιερωθεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο και προσπαθεί να «χτίσει» νέο προφίλ που θα τον καθιερώσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. 

Όσον αφορά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές της Ελλάδας επισήμανε πως έχει γίνει λιγότερο επικριτικός και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανία με τις επαφές του με επιφανείς παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης – με κορυφαία τη συνάντηση εκείνη με τον Β. Σόιμπλε – διαμορφώνει νέα δεδομένα στην πολιτική δράση και τον προσανατολισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ένα τολμηρό βήμα», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό και επισημαίνει: «Από τότε που το κόμμα του έγινε αντιπολίτευση στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο 38χρονος πολιτικός ηγέτης εμφανίστηκε ένα τόνο λιγότερο επικριτικός απέναντι στους ξένους πιστωτές.  

Στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  στο Βερολίνο, παρουσίασε με ευγένεια  μία λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων λιγότερα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά και την καταβολή των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση. Από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος». 

Το επόμενο ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον και οι φιλοδοξίες του για το 2013 θα τον καθιερώσουν ως έναν πολιτικό του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου.