«Εφόσον δεν ήθελε το επίσημο πρωτόκολλο του υπουργείου, γιατί δε χρησιμοποίησε το απόρρητο πρωτόκολλο του υπουργού, το οποίο και αποτελεί από μόνο του βεβαιωμένο αποδεικτικό έγγραφο» αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Μ. Βαρβιτσιώτης για τους χειρισμούς του πρώην «τσάρου».
Ο «γαλάζιος» βουλευτής δε φάνηκε να καλύπτεται από την ομιλία του κυρίου Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος με τη στάση του δικαιολόγησε το πόσο αναγκαία είναι η επιπλέον έρευνα.  Μάλιστα,  εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του με το περιβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τα οποία μετατρέπουν τους βουλευτές σε δυνάμει δικαστές.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, έδωσε έμφαση στην ευθύνη που αναλαμβάνουν, τονίζοντας ότι δε χωρούν πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες: «Επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τα πρόσωπα, τις κατηγορίες και τη διαδικασία της Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με το ρόλο του δικαστή που αναζητά την αλήθεια», κατέληξε χαρακτηριστικά.