Την ανάγκη για πρόοδο της Ελλάδας στο ζήτημα της φοροδιαφυγής υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα επανακτά την πιστή της στις προοπτικές της Ελλάδας, αλλά η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στην «καθολική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή» κατά την κυρία Λαγκάρντ, προσθετοντας ότι η έγκριση της εκταμίευσης των 3,24 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, μαζί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις δίνουν πρόσθετο χρόνο προσαρμογής στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους αν η χώρα μας τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
 
Σε ερώτηση για το εάν έγιναν λάθη από την πλευρά του ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως δεν θέλει να ξαναγράψει την ιστορία ή να δείξει κάποιους «με το δάχτυλο», αλλά σημασία έχει οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι χρειάζονται πιο αποφασιστικά βήματα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης της ευρωζώνης συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι πολιτικές ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα».