Στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνστανίνου, για την διαχείριση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή που άναψε το «πράσινο φως» για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και παρών 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών» (Ψήφισαν 294 βουλευτές. Βρέθηκαν 286 έγκυρα, 5 άκυρα και 3 λευκά). 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής με τη συμμετοχή 15 βουλευτών απ' όλα τα κόμματα.

Η επιτροπή με βάση και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, και εστάλησαν στην Βουλή, θα καλέσει μάρτυρες που σχετίζονται με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και τον ίδιο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια θα συντάξει πόρισμα. 

Από το περιεχόμενο του, θα κριθεί αν ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για αλλοίωση της λίστας. 

Η επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της ως τις 25 Φεβρουαρίου και να παραδώσει το πόρισμά της.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να είναι ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ θα συμμετέχουν: από την ΝΔ οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Δρίτσας, Κοντόλης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το ΠΑΣΟΚ οι κύριοι Κακλαμάνης και Ρήγας και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Καπερνάρος.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου

«Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα και πρόσθεσε:

«Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης. Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».


«Αγκάθι» το ενδεχόμενο παραγραφής 
 
Την ίδια ώρα, το μεγάλο «αγκάθι» στη διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει η παραγραφή. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε επί τάπητος το ενδεχομενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, υπήρξε διχασμός σχετικά με το αν τα αδικήματα που αποδίδονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι παραγεγραμμένα ή όχι.

Η απάντηση θα δοθεί από τον τρόπο που θα μετρηθεί η Βουλή της μίας ημέρας που μεσολάβησε μεταξύ των δύο πρόσφατων εκλογών. Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί φωνές που υποστηρίζουν και τις δύο απόψεις.

Από τη μία, ορισμένοι αναφέρουν πως έχει επέλθει αποσβεστική προθεσμία των αδικημάτων, καθώς εκείνη η Βουλή λογίζεται ως κοινοβουλευτική σύνοδος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δίωξης εις βάρος του πρώην υπουργού.

Στον αντίποδα, διατυπώνεται η άποψη ότι λόγω της απουσίας νομοθετικού έργου εκείνης της Βουλής, η διάρκειά της δεν μπορεί να προσμετρηθεί στον χρόνο της εξάλειψης του αξιόποινου των υπουργικών αδικημάτων, με αποτέλεσμα ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο να παραμένει ανοιχτός.