Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού η χθεσινή σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή συνεχίζεται με ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων, όχι μόνο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και για τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι έχει ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της Ελλάδας. Ο «πόλεμος» ανάμεσα σε Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου φυσικά, δεν έχει στόχο την προσέλκυση εντυπώσεων, αλλά βλέπει μέχρι τις... επόμενες κάλπες.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για «παραλήρημα» και ως «μεγάλο ψεύτη» σχετικά με το υλικό της λίστας Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε, μιλώντας στον Bήμα Fm ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει εάν θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, την άμεση και αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τη δήλωση του κ. Βενιζέλου χθες στη Βουλή, ότι διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο αντίγραφα απόρρητων εγγράφων του ΥΕΘΑ, ζητά ο βουλευτής Α' Πειραιά και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «γεννούν σοβαρά ερωτηματικά».

ΠΑΣΟΚ: Δεν τους βγαίνει η επίθεση κατά Βενιζέλου

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην Κουμουνδούρου με ανακοίνωση σχετικά με τα αμυντικά σχέδια, επισημαίνοντας ότι «είναι για λύπηση η σοβαροφανής αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «δεν βγαίνει η επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιπποκράτους:

«Είναι πραγματικά για λύπηση η σοβαροφανής αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή αποστροφή της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που απαντώντας στον οχετό των άθλιων συκοφαντιών που εκτοξεύονταν από το ΣΥΡΙΖΑ επί μήνες για τη «λίστα Λαγκάρντ», είπε ότι και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης λαμβάνει άτυπα αντίγραφα εγγράφων της αρμοδιότητάς του που τα διατηρεί στο προσωπικό του αρχείο για να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί το χιούμορ αυτό περίεργο, προφανώς διότι η θεσμική αυστηρότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η προσήλωσή του στη νομιμότητα δεν του επιτρέπει να έχει κανενός είδους χιούμορ ως κόμμα. Χρειάζεται άλλωστε απόλυτη σοβαρότητα για να οργανώσεις μια τέτοια επαγγελματική σκευωρία για την υπόθεση της λίστας.

Ως προς το πώς λειτουργεί το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν χρειάζεται πάντως να ανησυχούν. Η διακίνηση της αλληλογραφίας των Γενικών Επιτελείων και Γενικών Διευθύνσεων με την πολιτική ηγεσία διεξάγεται σύμφωνα με πολύ σαφείς κανόνες.

Αν διάβαζαν άλλωστε την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον κ. Τσίπρα χθες στη Βουλή θα έβλεπαν σε τι είδους άτυπα αντίγραφα αναφερόταν ο κ. Βενιζέλος. Ίσως χρειάζεται να ξεκουραστούν λίγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν συνεχίσουν στον καμβά των επιθέσεων τους κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του. Δεν τους βγαίνει».

«Μακροπρόθεσμη» κόντρα
 
Η οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές φυσικά έχει βαθύ πολιτικό νόημα, αφού «βλέπει» μέχρι τις επόμενες κάλπες, όποτε κι αν στηθούν αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου, μετά την εκλογική συντριβή και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τη Νέα Δημοκρατία, εμφάνισε μία πολιτική αμηχανία. Η συμμαχία με την παραδοσιακή πολιτική αντίπαλο ΝΔ, άφησε ουσιαστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο χωρίς «εχθρό», τον οποίο όμως απέκτησε, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, βλέπει την προσπάθεια ανάκαμψης αι συσπείρωσης να μπορεί να έρθει μέσω της σκληρής αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, στοχεύει στην εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, από την οποία άντλησε κατά μεγάλο ποσοστό το 27% των εκλογών. Γι' αυτό και επιχειρείται η περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας». Η σφοδρή κόντρα θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια.


Β.Β.