Επιστροφή στην οικονομία θα επιχειρήσει αμέσως και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός αφήνοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση προανακριτική Παπακωνσταντίνου να δρομολογηθούν εντός της βουλής.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποσυντόνισαν πλήρως την τρικομματική κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό πάντως να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ατζέντα των επενδύσεων και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Το ηχηρό μήνυμα της έκθεσης του ΔΝΤ, σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου που βλέπουν την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά και λογιστικά. Ο χρόνος που θα ζητηθούν νέα μέτρα πλησιάζει εάν δεν υπάρξει μια θεαματική βελτίωση των εσόδων.     

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να κάνει στροφή και να ρίξει το βάρος στην επίλυση των προβλημάτων της  πραγματικής οικονομίας.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα σύσκεψη αρχηγών μέσα στην εβδομάδα ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί ο έλεγχος στους Υπουργούς που στην ατζέντα τους είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου 3 αλλά και του προγράμματος προσαρμογής. Θα συζητηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, η  απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τη Δευτέρα το  Γιούρογκρουπ αναμένεται να  εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας που θα περάσουν από εξετάσεις την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή  του προγράμματος.

Περιθώρια παρεκκλίσεων δεν υπάρχουν καθώς πλέον θα λειτουργήσει ο αυτόματος μηχανισμός λήψης μέτρων.
Στο ΔΝΤ αλλά και στο Βερολίνο υπάρχει έντονη δυσφορία  στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γκρίζα ζώνη αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επενδύσεις που δημιουργούν ήδη ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς με αλληλοκατηγορίες Υπουργών.   

Ενώ πίσω έχουν πάει και οι ανακοινώσεις των ταξιδιών του πρωθυπουργού, από την Ουάσιγκτον ως τη Μόσχα και από το Πεκίνο μέχρι τον αραβικό κόσμο, με στόχο τη προσέλκυση επενδύσεων.

Ο μεγάλος εφιάλτης για τη κυβέρνηση είναι οι αυτόματες διορθώσεις με περικοπές που προβλέπονται στις ρήτρες του τρίτου μνημονίου με τον ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκεί για νέα σκληρή κριτική.

Νίκος Παναγιωτόπουλος