«Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα», σχολίασε πριν από λίγο αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Έκθεσης του ΔΝΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνισε ότι οι ενδιάμεσες εκθέσεις του ΔΝΤ δεν είναι δεσμευτικές για την Κυβέρνηση, αυτό που είναι δεσμευτικό είναι η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να καταγραφούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η μάχη πρέπει να δοθεί στο μέτωπο των δημοσιονομικών και στο μέτωπο των εσόδων όπως έχουμε προγραμματίσει. Ο Ε. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το 2013 και ειδικότερα το πρώτο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για την οικονομία, επισημαίνοντας ότι «έχει πλέον ακυρωθεί ο νομισματικός κίνδυνος ενώ έχει μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας και ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».

Για το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο κ. Βενιζέλος δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι, η ρευστότητα και η απασχόληση που για να επιτευχθούν θα πρέπει να γίνει φιλικό το επενδυτικό κλίμα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ πρέπει να γίνει «ΕΣΠΑ κρίσης» και οι δράσεις να είναι σταχωμένες υπέρ της απασχόλησης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό κλίμα είπε ότι είναι και δουλειά των επιχειρηματιών από τους οποίους ζήτησε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μην υποβάλλουν μόνο αιτήματα στην Κυβέρνηση.

Σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για τις Κυριακές αρκούμενος να πει ότι «είμαστε υπερ της διαβούλευσης και της επίτευξης συμφωνίας με τους παραγωγικούς φορείς. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ενισχυμένος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας «ότι δεν πρέπει να ανοίξει μέτωπο αλλά να βρεθεί μια λύση με τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό για τη λειτουργία της αγοράς».

Για την έξαρση των κρουσμάτων βίας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε « βλέπουμε μια αδικαιολόγηση κλιμάκωση», αναφέροντας ότι σκοτεινοί κύκλοι δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα να αλλάζει κατεύθυνση. Ο ίδιος σημείωσε πρέπει να βρουν απέναντί τους την κοινωνική αντίθεση. Χρειάζεται κοινωνική καταδίκη και αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.