Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία της χώρας και την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. «Ιανουάριος του 2013 και ακόμα υπάρχουν, διά στόματος του υπουργού Παιδείας, 1.600 κενά στα δημόσια σχολεία.
Ταυτόχρονα, οι διαθέσιμες πιστώσεις μπορούν να καλύψουν μόλις 124», καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κατάσταση ειδικότερα στην τεχνολογική εκπαίδευση είναι ακόμα πιο τραγική, αναφέροντας πως πολλοί μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) δεν έχουν διδαχθεί καθόλου μαθήματα ειδικότητας από την αρχή της σχολικής χρονιάς, εξαιτίας των αυξημένων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Παρατηρεί επίσης ότι «στην Ελλάδα των μνημονίων θεωρείται πολυτέλεια το αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών/μαθητριών να έχουν το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό». «Αν στις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η 4η τακτική δόση των λειτουργικών δαπανών του 2012 “χάθηκε”, στο πλαίσιο των τεράστιων περικοπών που έγιναν για να “σωθεί η πατρίδα”, αντιλαμβανόμαστε εύκολα γιατί η λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει φτάσει σε οριακό σημείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «πολλά σχολεία αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας τους και κυρίως, φυσικά, αυτή της θέρμανσης. Τα χρέη των σχολικών μονάδων στις ΔΕΚΟ ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες σε γραφική ύλη, συντήρηση φωτοτυπικών, αγορά αναλώσιμων υλικών κ.τ.ό. έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες».