Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση σε ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τους αρμόδιους υπουργούς. Για το λόγο αυτό, θα υπάρξει νέα σύσκεψη την Πέμπτη στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών για τους αυτοκινητόδρομους.
Μπορεί στην κορυφή της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων αλλά και του παρασκηνίου να βρίσκονται, λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, μαρίνες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, καθώς το ενδιαφέρον πέρα από οικονομικό είναι και γεωπολιτικό ωστόσο υπάρχει και η ακίνητη περιούσια που βαλτώνει στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να απαξιώνεται καθημερινά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, o oποίος στις 29 Ιανουαρίου θα μεταβεί για δύο ημέρες στο Κατάρ, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να σταματήσει να παραμένει ανεκμετάλλευτη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

Με τη συμμέτοχη 7 υπουργών και υφυπουργών και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη τα ακίνητα αυτά, να αρχίσουν να αποδίδουν άμεσα έσοδα για το κράτος, διαδικασία που θα οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης τα θέματα του ΟΠΑΠ και της ΛΑΡΚΟ. Συνολικά μέχρι τέλος Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί 11 σχέδια για αποκρατικοποίηση με επίκεντρο ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ- για τα δύο τελευταία έχουν ήδη προκριθεί πέντε υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν υλοποιηθεί 22 σχέδια.

Άλλωστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, 290 ακίνητα να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους.

Από αυτά, 40 είναι μεγάλης εμπορικής αξίας, όπως το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι και το Πρασόνησι στη Ρόδο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ σε 10 ημέρες θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα έσοδα από IBC ύψους 69 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριότητα των ακίνητων αυτών αλλά και με γραφειοκρατικά εμπόδια, την ώρα που μόλις την Παρασκευή το ΔΝΤ, έβγαλε κόκκινη κάρτα για τις καθυστερήσεις στο θέμα αυτό. Μάλιστα στην έκθεση διατυπώνεται η σκέψη να αντικατασταθεί η σημερινή ηγεσία του Ταμείου από ξένους manager. 

Στην κυβέρνηση πάντως, θέλουν η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί σωστά, με την κατάλληλη προετοιμασία των ακινήτων, ώστε το δημόσιο να εισπράττει το 100% της αξίας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργιου.

Κωστής Χατζηδάκης: Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «παρακολουθεί προσωπικά τα θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις Αποκρατικοποιήσεις».

«Σήμερα λοιπόν», είπε, «θέλησε να γίνει μία σύσκεψη συντονισμού ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Η επόμενη σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ».

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια στα οποία η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «έγινε συνολικός συντονισμός και τέτοιες συσκέψεις θα γίνονται συχνά. Το 2013 θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος».

Πάνος Ρασσιάς