Απεργία «μαϊμού» στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς κατήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «οι εργαζόμενοι απεργούν αλλά πληρώνονται καθώς μετέρχονται διαφόρων κόλπων».
«Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να απεργούν, αλλά υπάρχουν και όροι και όρια», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υπουργό στις 18 Ιανουαρίου στο ΜΕΤΡΟ απεργούσε το 48% των εργαζομένων, στον ΗΣΑΠ το 44% και στο Τράμ μόλις το 3,94%. Στις 19 Ιανουαρίου απεργούσε μόλις το 16% των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και χθες μόλις το 14%. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι εργαζόμενοι πληρώνονται. Προφανώς, υποστήριξε ότι το πετυχαίνουν μέσω αδειών αλλά και παρεμβάσεων τους στο κέντρο ελέγχου.

Ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση των ΣΤΑ.ΣΥ να κάνουν έλεγχο, από τον οποίο οι απεργίες κρίθηκαν παράνομες. Ταυτόχρονα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, απαντούν σχετικά με το ενδεχόμενο επίταξης πως «αυτή την στιγμή η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν θα κάνουμε σε καμία περίπτωση πίσω» και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους πολίτες που μετακινούνται στη δουλειά τους. Θέλουν να απεργήσουν; Ας συμμετέχουν όλοι στην απεργία.

Τώρα απεργούν χωρίς να σέβονται τις προθεσμίες και τις νόμιμες διαδικασίες». «Για αυτό δόθηκε εντολή στη Διοίκηση να το ελέγξει και να δει η Δικαιοσύνη αν υπάρχει αδίκημα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

«Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν», απαντούν οι εργαζόμενοι στο μετρό

«Απαντάμε στον υπουργό ότι οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους.

Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν και πού βρίσκονται», σχολιάζουν οι απεργοί του μετρό με αφορμή τη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη ότι στην πλειοψηφία τους απεργού θεωρητικά και αμείβονται κανονικά. Όσον αφορά την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη, τα σωματεία ΣΕΛΜΑ (εργαζομένων λειτουργίας μετρό) και ΣΗΑΜ (ηλεκτροδηγών) υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους να μη περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ’ όλα νόμιμο, «όπως και κάθε άλλου εργαζομένου».

«Η αγωνιστική μας έτσι κινητοποίηση είναι καθ’ όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι απεργοί σημειώνουν ακόμη ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη: «Επιζητούν να επιβάλουν την υποτίμηση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Θέλουν την ΣΤΑΣΥ πιο κερδοφόρα και έτσι πιο ελκυστική στον δήθεν επενδυτή ιδιώτη, στον οποίο στοχεύουν να την μεταβιβάσουν».

Σχετικό θέμα: Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες των εργαζομένων στο Μετρό