Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει σήμερα το Eurogroup, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως στη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, από τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euro working group και, γενικότερα, τα θέμα της δόσης έχει «οριστικοποιηθεί επί της ουσίας», όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, στο Eurogroup προεδρεύει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του οργάνου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία.

Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας. Στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε και ο κ. Γιουνκέρ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή. «Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την υποψηφιότητά του, που είναι μια καλή υποψηφιότητα» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Ο συνάδελφός μου, μού ζήτησε να παρουσιάσω το όραμά μου για το Eurogroup. Θα χαρώ πολύ να το κάνω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη λήξη του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Σημειώνεται πως στο Eurogroup θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου.


Κύπρος: Έχουμε ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας


Η Λευκωσία έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις επιταγές του μνημονίου όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης όπου έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται».

TAGS