Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα «άναψε» το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης. Από το συνολικό χρηματικό ποσό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν στον τραπεζικό τομέα και τα 2 δισ. ευρώ κρατικές δαπάνες. Παράλληλα το Eurogroup ενέκρινε την τοποθέτηση του ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του οργάνου.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας ενώ για την Κύπρο είπε πως η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Μάρτιο. Για την Ισπανία, ανακοίνωσε ότι η εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.


Ικανοποιητική πρόοδος

 

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έκριναν ικανοποιητική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς και ότι έχουν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευσή της, κάνοντας δεκτή με αυτό τον τρόπο την εισήγηση του Euro - working group.

Μάλιστα, η ενημέρωση του Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα και η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκησε μόλις οκτώ λεπτά.

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και επίσημα επικεφαλής του Eurogroup

 

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την τοποθέτηση του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup,


Ο Ντάισελμπλουμ διαδέχεται τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος βρισκόταν στην ηγεσία του οργάνου για οκτώ χρόνια.

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο  Ντάισελμπλουμ είπε ότι φιλοδοξεί να μεταφέρει τις αποφάσεις και τη δράση του συμβουλίου από την απλή αντιμετώπιση των κρίσεων σε πιο μακρόπνοες πολιτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αναθέρμανση της ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή «βλέπει» αναβάθμιση του νέου ρόλου του.

 

Αποχωρεί με... χιούμορ ο Γιουνκέρ

Με μπόλικη δόση χιούμορ σχολίασε την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υποστήριξε, ότι αισθάνεται μελαγχολία, αλλά κυρίως ανακούφιση που φεύγει από την προεδρία του Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι χαίρεται πως βγαίνει από το κτήριο, καθώς έξι μήνες ζητούσε να τον βγάλουν από εκεί!

Απαντώντας σε δημοσιογράφο που του ζήτησε να της πει μία τελευταία ατάκα, είπε «όλα έχουν ένα τέλος, μόνο το λουκάνικο έχει δύο», αναφέροντας ένα γερμανικό ρητό...