Ο σκληρός πυρήνας του ευρώ και οι θιασώτες της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, με τη Γερμανία επικεφαλής, έστειλαν τον «εκλεκτό» τους στην ηγεσία του Eurogroup.
Κάπως έτσι μοιάζει η διαδοχή του διαλλακτικού Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προωθήθηκε από τα «ΑΑΑ» της ευρωζώνης και κυρίως από την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 46χρονος ολλανδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει τη στήριξη της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και φυσικά της χώρας του, γεγονός που εύλογα προκαλεί «εκνευρισμό» στη Γαλλία και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να μην μπήκε στον... πειρασμό να ηγηθεί του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όμως ο ολλανδός ομόλογός του, αν και ανήκει στο κόμμα των Εργατικών, θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος.

O ολλανδός ΥΠΟΙΚ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του ανέφερε ότι θέλει να «επεκτείνει την ατζέντα, πέρα από περικοπές και πακέτα διάσωσης». O ίδιος πάντως φέρεται να εντυπωσίασε τους ομολόγους του το Δεκέμβριο για την τόλμη και τις προτάσεις του σχετικά με τη διατραπεζική ένωση.

Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο για τον 46χρονο Ντάισελμπλουμ, που εξειδικεύεται στα οικονομικά του αγροτικού τομέα και την εκπαίδευση, είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια εντασσόταν στον ιδεολογικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς (!).

Η απειρία του 46χρονου οικονομολόγου φοβίζει αρκετούς στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα οι Γάλλοι θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να εξισορροπήσει τα «θέλω» Βορρά και Νότου, αφού τον θεωρούν εκφραστή του σκληρού πυρήνα της νομισματικής ένωσης, όπως και είναι. Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα Φυσικά, η αποχώρηση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και η διαδοχή του από έναν οπαδό της λιτότητας δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ο 58χρονος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα, έδειξε μία ιδιαίτερη «συμπάθεια» προς τη χώρα μας, παίζοντας αρκετές φορές το ρόλο του «πυροσβέστη» ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. «Οι Γερμανοί, πολλοί Γερμανοί, ο γερμανικός τύπος, μιλούν για την Ελλάδα σαν να πρόκειται για έναν λαό που δεν αξίζει σεβασμό! Δεν είναι έτσι.

Ο ελληνικός λαός πραγματικά υποφέρει από τις επιπτώσεις της κρίσης και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της» δήλωνε χαρακτηριστικά τον Αύγουστο στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR. Ο ίδιος, εξάλλου, ξόρκισε επανειλημμένως τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.

Ο Γιουνκέρ εξάλλου, με την οκταετή του παρουσία στο τιμόνι του Eurogroup και τον ψύχραιμο χαρακτήρα του αποτελεί μία σημαντική προσωπικότητα στις Βρυξέλλες, εν αντιθέσει με τον «άγουρο» Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέλαβε το φθινόπωρο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, αντικαθιστώντας τον περίφημο Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ (για τις προκλητικά ανθελληνικές δηλώσεις του).

Ο Ντάισελμπλουμ, πάντως, είχε δεσμευθεί ενώπιον των ολλανδών βουλευτών ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές φορολογικές αρχές, στέλνοντας στοιχεία για εκατοντάδες ελληνικά γιοτ που βρίσκονται στα λιμάνια της Ολλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, πάντως, έδωσε το στίγμα των μελλοντικών χειρισμών του Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στα μέτρα λιτότητας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επίλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

«Ο Ντάισελμπλουμ θα είναι σκληρός με τα κράτη όσο αφορά τα οικονομικά τους. Δεν του αρέσουν τα ελλείμματα». Για πουλέν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μας μοιάζει...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
TAGS