Πάνω του έχει πάρει ο πρωθυπουργός όλο το βάρος για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Την ώρα που η χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να έχει προχωρήσει αρκετά ζητήματα, κυρίως στα πεδία των επενδύσεων, των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο κακός συντονισμός και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργείων, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, δημιουργούν συνεχώς εμπόδια στο δρόμο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για το Μέγαρο Μαξίμου το μεγάλο στοίχημα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, είναι η ρευστότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο λόγω των αγκυλώσεων αυτών και της παθογένειας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης παρατηρείται καθυστέρηση σε πολλούς από τους στόχους.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η κίτρινη κάρτα που "έβγαλε" το ΔΝΤ για τις αποκρατικοποιήσεις, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή. Στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού σημείωνε στο newpost πως η επίλυση όλων των θεμάτων αυτών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν αφορά μόνο τα όσα έχει συμφωνήσει η χώρα μας με τους δανειστές μας, αλλά αποτελούν ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί εδώ και χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει ο ίδιος το συντονισμό του κυβερνητικού έργου καλώντας σε σύσκεψη τους αρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, όποτε παρατηρούνται καθυστερήσεις ή αρρυθμίες σε κάποιον τομέα.

Η πιο πρόσφατη σύσκεψη αφορούσε το ΤΑΙΠΕΔ και τη συνεργασία του Ταμείου με τα συναρμόδια υπουργεία για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση εκτάσεων και ακινήτων του δημοσίου, όπου η συζήτηση αφορούσε την εναρμόνιση του ΤΑΙΠΕΔ με τις πολιτικές και τις στρατηγικές των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από τις οδηγίες που είχε δώσει ο κ. Σαμαράς περίπου πριν από ένα μήνα στους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, πρόβλημα υπάρχει και στις κατώτερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης με τις εντολές των υπουργών και των υφυπουργών να χάνονται στον κυκεώνα των διαφόρων διευθύνσεων και τμημάτων, οι αρμοδιότητες των οποίων συχνά αλληλοκαλύπτονται.

Τότε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ζητήσει οι γραμματείς των υπουργείων να καλούν κάθε Παρασκευή τους γενικούς διευθυντές των τμημάτων, προκειμένου να τους ενημερώνουν για την πορεία του έργου τους, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να διαχέουν τον έλεγχο προς τα κάτω. Μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει παντού έλεγχος στον ιδιωτικό τομέα και να μην υπάρχει στον δημόσιο.

Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει, με επιτυχία όπως φάνηκε, ο Αντώνης Σαμαράς και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο ίδιος συχνά έκρουε το καμπανάκι στους υπουργούς του, ώστε να γίνουν όλα σωστά και μέσα στα χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξει κανένα τυχαίο η διαδικαστικό γεγονός που θα δημιουργούσε προβλήματα στην χρηματοδότηση της χώρας.


Πάνος Ρασσιάς