Δήγματα γραφής, προτού καν ξεκινήσουν επισήμως οι εργασίες της, έχουν δοθεί ήδη σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής προκαταρκτικής έρευνας που θα διερευνήσει πιθανόν ποινικές ευθύνες του Γ.Παπακωνσταντίνου.
Με το «καλημέρα» καταγράφηκε η πρώτη κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον αριθμό των βουλευτών που θα μετέχουν της επιτροπής. Η αρχική σκέψη ήταν να μετάσχουν 15 μέλη, αντί των προβλεπόμενων 13 από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο λόγος, όπως διατυπώθηκε από την πλευρά της Βουλής ήταν προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή και των ανεξάρτητων βουλευτών που αριθμούν 18 άτομα –περισσότερους απ’ όσους το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ και όσους έχουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες οι «Αν.Ελ.» και η «Χρυσή Αυγή».

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή της πλειοψηφίας προτάθηκε ο αριθμός των 15 με παράλληλη σκέψη ο έτερος βουλευτής να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ εφέρετο να ζητάει ο αριθμός των βουλευτών να ανεβεί στους 17, ώστε να εννισχυθεί η αναλογία της κομματικής εκπροσώπησης. Τέτοιο αίτημα πάντως ουδέποτε έφτασε στο Προεδρείο της Βουλής.

Αντιθέτως, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Β. Μεϊμαράκη, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκτέθηκε το –λογικό- επιχείρημα της πιθανής ακυρότητας της απόφασης σε περίπτωση παραπομπής του Γ. Παπακωνσταντίνου, λόγω μη νόμιμης σύνθεσης της επιτροπής με βάση τα όρα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τέτοια εξέλιξη, ουδείς μπορεί και να την αποκλείσει. Ως εκ τούτου, χθες αποφασίστηκε ο τελικός αριθμός των μελών της επιτροπής που θα περιλαμβάνει το Πρόεδρο και 4 μέλη από την ΝΔ, 3 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ένα μέλος προερχόμενο από τα υπόλοιπα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Η τελική σύνθεση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με «κλειδωμένο» να δείχνει μόνο το όνομα του Προέδρου, του Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Εν τούτοις, οι απανωτές εμφανίσεις του κ. Μαρκογιαννάκη σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, έχουν ήδη προκαλέσει ελαφρά δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, καθώς θεωρείται ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Χανίων πυροδοτεί ήδη την πολιτική αντιπαράθεση, θέτωντας όρους επί της διαδικασίας λειτουργίας της επιτροπής (όπως π.χ. η αναφορά του για μάξιμουμ χρόνο εξέτασης ενός μάρτυρα τις δύο ώρες).

Από την πλευρά της ΝΔ θα συμμετέχουν οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 'Αδωνης Γεωργιάδης, Ανδρέας Κουτσούμπας και Γιώργος Καλαντζής.

Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου προκρίνονται –μάλλον μαζί με τον Στ. Κοντονή- από την Κουμουνδούρου και ο Π. Ρήγας από την Ιπποκράτους. Ο Β. Καπερνάρος αναμένεται να προταθεί από τους «Αν.Ελ.», ο Ηλ. Κασιδιάρης από την «ΧΑ», ο Β. Οικονόμου από την ΔΗΜ.ΑΡ. και ακούγεται ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ. 

Βασίλης Μπεσκένης