Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και στο παρασκήνιο όλες οι «φυλές» προετοιμάζονται για το τελικό ξεκαθάρισμα. Η ομάδα των στελεχών που βρίσκεται κοντά στον κ. Βενιζέλο, δεν έχει κάνει ακόμη τις κινήσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των συνέδρων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βρεθεί προ απροόπτου.
Βέβαια υπάρχει και η ερμηνεία ότι σε αυτήν τη φάση δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους αφήνοντας στους αντιπάλους χώρο κινήσεων. Καμία οργάνωση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μπει στην προσυνεδριακή διαδικασία που ορίζει το καταστατικό.

Τρεις βασικές συγκεντρώσεις στελεχών χωρίς τις «ευλογίες» της ηγεσίας, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες δίνοντας το κλίμα τελικού ξεκαθαρίσματος, που μένει τελικά να δούμε αν θα επικρατήσει και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η πρώτη στην Κρήτη με τον κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη από στελέχη που ζητούν αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας και η τρίτη στην Καρδίτσα.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται και οι βασικοί πρωταγωνιστής του συνεδρίου. Η Φώφη Γεννημάτα που συντηρεί το μύθο των ηγετικών βλέψεων της απομένει να δούμε αν θα κάνει και τις ανάλογες κινήσεις.

Τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας των Γεννηματικών, τη θέλουν πιο πρωτοπόρα, πιο δυναμική, με ρήξεις και τομές χωρίς να στρογγυλεύει κείμενα και αποφάσεις.

Την ίδια ώρα ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται να λέει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γραμμή που θέλει ο κ. Βενιζέλος και να ταυτιστεί με τη ΝΔ. Ετοιμάζει νέα παρέμβαση ενώ σε οργανωτικό επίπεδο πλαισιώνεται από μεγάλη ομάδα στελεχών σε όλη την περιφέρεια που τον θεωρεί ως τον συνεχιστεί της παράταξης.

Άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Ρέππας γράφει αυτή την περίοδο κείμενα που θα αποτελέσουν τον κορμό της παρέμβασης του σε όλα τα θέματα που απασχολούν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα ενώ πιστεύει πως ο κ. Βενιζέλος που πολώνει και κλιμακώνει την αντιπαράθεση του με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τα αποτελέσματα που πιστεύει.

Εκτιμά πως είναι λάθος η τακτική που ακολουθεί καθώς όπως λένε συνομιλητές του, και ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έδινε μάχες με την αριστερά ξεχώριζε την ηγεσία από τον κοινωνικό ιστό και δε έκλεινε την πόρτα στους πολίτες αριστερής προέλευσης.

Έτσι πάντα διατηρούσε διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία της αριστεράς και όχι με την ηγεσία που ανάλογα με την συγκυρία και τους πολιτικούς στόχους κλιμάκωνε την πίεση. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν γίνεται, αρκετά στελέχη εκτιμούν πως θα πρέπει η ηγεσία να αλλάξει τακτική και στρατηγική στο πλαίσιο των συμμαχιών της που είναι αναγκαίες για να μην χάσει τη πολιτική του ταυτότητα το ΠΑΣΟΚ.

Όχι μόνο προς τα δεξία που επίμονα κάνει, αλλά και με διεύρυνση προς τα αριστερά που σήμερα είναι ανύπαρκτη. Στο μεταξύ, ομάδα νέων συνέταξε το κείμενο για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το παρέδωσε την Κυριακή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα προσυνεδριακά κείμενα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέθεσε την εκπόνηση του σχεδίου στην Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών που έχει συγκροτήσει με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, η οποία αποτελείται από 35άρηδες στην ηλικία-ηλικία που έτεινε να εκλείψει από την Ιπποκράτους. Μαζί με 22 συντονιστές ομάδων διαλόγου και με τη συμμετοχή 60 ακόμα νέων συνέγραψαν το 220 σελίδων κείμενο που παρέδωσαν προχθές στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τα κύρια στελέχη της ομάδας είναι οι εξής:

Πιερρακάκης Κυριάκος
Κολιαστάσης Πάνος
Δρούλιας Χρήστος
Καραμανώλης Χρήστος
Αγκανίδης Πασχάλης
Θεμιστοκλέους Μάριος
Χατζίρης Γιάννης
Μπουραντάς Ηρακλής
Βαλαβάνη Κατερίνα
Μπακούλας Κώστας
Μανούρης Παναγιώτης
Κακογιάννης Νίκος
Κοτζαμπάσης Γιάννης
Δημητρίου Δημήτρης
Στρατικόπουλος Κώστας
Τριάντης Κώστας
Χάλαρης Μιχάλης
Κούρτης Τάσος
Γερμανός Λουκάς
Φίλανδρος Γιάννης