«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί και να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και στις υπηρεσίες των ΟΤΑ, δεν διστάζει να απαξιώσει τις δημοτικές υποδομές και να τις αντικαταστήσει με εργολάβους» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών η Ελένη Γερασιμίδου και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
«Συγκεκριμένα στις 11.01.2013 ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε συμφωνητικό με ιδιωτική εταιρία, η οποία αναλαμβάνει τον έλεγχο, τη συντήρηση και την επισκευή 71 απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας. Να σημειωθεί πως η σύμβαση είναι ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ και η ιδιωτική εταιρεία θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία του Δήμου. Οι εργαζόμενοι του Δήμου στο μηχανουργείου αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά να γίνεται προσπάθεια απαξίωσης της υπηρεσίας της καθαριότητας με σκοπό την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού, ενώ παράλληλα με την σύμβαση αυτή αμφισβητούνται άμεσα τα εναπομείναντα ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα τους, ακόμα και οι θέσεις εργασίας τους» επισημαίνουν.
 
«Να τονίσουμε δε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει με στοιχεία πως ο έλεγχος, η συντήρηση και η επισκευή των 71 οχημάτων θα στοίχιζε πολύ λιγότερο από 2.000.000 ευρώ αν η διοίκηση του δήμου προμηθευόταν τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Να σημειωθεί επίσης και το γεγονός ότι τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει τον διαγωνισμό παράνομο και ζητούσε την ακύρωσή του.

Προφανώς από μια τέτοια εξέλιξη δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός της Θεσσαλονίκης, αφού οι ίδιοι θα καλεστούν να πληρώσουν πανάκριβα τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου προς όφελος των κερδών των ιδιωτικών εταιριών και των εργολάβων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
•    Την ακύρωση της σύμβασης, και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας. 
•    Αν θα μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης» κατέληξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.