Την «απόκτηση εμπειριών» σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, χαρακτηρίζει ως βασικό στόχο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα «να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας και την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές».

Σε ερώτηση τι θα πρέπει να προσδοκά η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, με αφορμή την χθεσινή ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Πρώτα απ' όλα, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας».

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «ταυτόχρονα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο την στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο «κοινωνική δικαιοσύνη», ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το φάρμακο για την κρίση, τελικά, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Και ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επιδεινώθηκε, όμως, η κατάστασή της όλα αυτά τα χρόνια, όπου εφαρμόζεται ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταθέσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κυρίως όμως και την εναλλακτική μας οπτική απέναντι στην κρίση».

Σειρά επαφών

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον με συνάντηση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Στη συνέχεια, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο «Μπρούκινγκς», με θέμα: «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος». Εισαγωγικές παρατηρήσεις θα κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του Brookings Institution, Γουίλιαμ Άνθολις και συντονιστής θα είναι ο οικονομικός αναλυτής, Ντομένικο Λομπάρντι.

Το βράδυ, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του κ. Τσίπρα, τον οποίο θα καλωσορίσει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης.

Το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ερικ Ρούμπιν. Στη συνάντηση αναμένεται να είναι παρόντες και άλλοι αξιωματούχοι που ασχολούνται με ζητήματα της περιοχής, καθώς και με οικονομικές υποθέσεις.

Την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία και άλλων στελεχών του Ταμείου.

Κατά την επίσκεψή του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς κύκλους και στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.