Με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, συγκροτήθηκε η 13μελής Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, από τη Νέα Δημοκρατία θα συμμετέχει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος προορίζεται για την θέση του προέδρου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Κουτσούμπας και ο Γιώργος Καλαντζής.

Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντόνης και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Από τη ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η Επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση λίγων ημερών.


Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση


Την Τετάρτη συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει προεδρείο και να οργανώσει την διαδικασία των εργασιών της (μέρες, ώρες κλπ).

Η Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στις 25 Φεβρουαρίου. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο ίδιος θα διευθύνει την διαδικασία και θα εκτελεί τις αποφάσεις της Επιτροπής, εάν δε στην πορεία των εργασιών της προκύψει οτιδήποτε θα εξετάζεται. Πρακτικά δεν θα εκδίδονται καθώς η προδικασία είναι μυστική και εφαρμόζεται ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Ερωτηθείς αν είναι επαρκής ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής, ο κ. Μαρκογιαννάκης αφού υπενθύμισε ότι για την υπόθεση Βατοπεδίου χρειάστηκαν 27 μέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να φτάσει σε πόρισμα η Επιτροπή αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ.