Διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία εφ όλης της ύλης ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.


Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του χαρακτήρισε «κινδυνολογία» τα όσα ακούγονται ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ «αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα».

Ωστόσο προσέθεσε ότι δεν αποδέχεται «ηλίθιες και απάνθρωπες πολιτικές που υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης». Η δανειακή σύμβαση, τόνισε, θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης αλλά το «μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αλλά και στα όσα αναφέρει το ταμείο για την άνοδο του κόμματος. Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές» και πρόσθεσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κατάθλιψη και παρατήρησε πως ενώ ο ελληνικός λαός είναι εργατικός, δυστυχώς συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία.

«Φοβούμαι πως για πολλούς οικονομολόγους αλλά και φοιτητές στον τομέα της Δημόσιας Πολιτικής, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης ενώ επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αρνήθηκε, όπως είπε, να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης.

«Αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερα να προσποιούνται ότι αυτό είναι απλώς μια κρίση δημόσιου χρέους, από το να παραδέχονταν ότι έχουν σχεδιάσει μια νομισματική ένωση - έκτρωμα. Αποφάσισαν να επιβάλουν λιτότητα σε υπό κατάρρευση οικονομίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο ρυθμός της κατάρρευσης θα επιταχυνθεί», τόνισε.

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για φοβερό κόστος για τη δημοκρατία, σημειώνοντας πως στο ελληνικό κοινοβούλιο, «υποχρεωμένοι κάθε μέρα να καθόμαστε απέναντι από μια πτέρυγα των Ναζί κακοποιών που προωθούν τον αντισημιτισμό και χαιρετούν όπως ο Αδόλφος Χίτλερ».

Σε ό,τι αφορά σχόλια που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για απειρία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άπειρη στη σύναψη σκιερών συμφωνιών με κλεπτοκράτες και ολιγάρχες, στη συγκάληψη σκανδάλων δωροδοκίας και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στο ενεργητικό του καμία υπογραφή δανειακής σύμβασης που αντιβαίνει στη λογική της μακροοικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε επίσης μεταξύ των άλλων πως «οι χώρες μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές και σε μέγεθος και σε δομές. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε», συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι. Διότι η δική μας καταστροφή αφορά και εσάς».