«Για μας δεν υπάρχουν ‘’γκρίζες ζώνες’’. Είναι εκτός κάθε συζήτησης», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής για τους τουρκικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις βραχονησίδες Ίμια.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι ισχύουσες διεθνείς συμφωνίες (Συνθήκη της Λωζάννης, Ιταλοτουρκικές Συμφωνίες 1932, Συνθήκη Παρισίων 1947) κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα ελληνικά νησιά, άρα και στα Ίμια, και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε παρερμηνεία. Διεμήνυσε ακόμη ότι «τα ελληνικά δικαιώματα και αρμοδιότητες δεν επηρεάζονται, ούτε μπορούν να επηρεασθούν, από οποιουσδήποτε αβάσιμους ισχυρισμούς ή δηλώσεις ή παράτυπες ενέργειες, κάθε παραβατική συμπεριφορά εν γένει, με όποιο προκάλυμμα και αν εκδηλώνεται» και υπογράμμισε ότι «η επαγρύπνηση, και στο διπλωματικό πεδίο, είναι συνεχής και άοκνη».

«Η εμμονή σε τέτοιες θεωρίες στηλιτεύεται με κάθε ευκαιρία και κάθε προκλητική συμπεριφορά απαντάται με ξεκάθαρο τρόπο και στο επίπεδο που αρμόζει», ανέφερε ο κ. Τσιάρας, σημειώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Όπως είπε, «η ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση και της άλλης πλευράς, στη βάση των ίδιων αρχών, συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «υπό την αυστηρή προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων και των προαπαιτουμένων που έχει θέσει με ομόφωνες αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση».
TAGS