Πιο «κοντά» ήρθαν Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός» (Εκδόσεις Πατάκη) στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.   
Στην παρουσίαση, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η επαναφορά του διπολικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως στο σύνολο των χωρών της δυτικής δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, όπως είπε, και πρέπει να γίνει με πολιτικό λόγο και προτάσεις, με εθνικό πρόταγμα, με παρέμβαση τους θεσμούς και τις δομές, καθώς είναι το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα.

Η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης και των δύο πόλων και άσκησε κριτική για την σημερινή κατάσταση αναφέροντας ότι συνεχίζεται το κεκτημένο της εκλογικής πλάνης. Βασικό πρόβλημα, όπως είπε, είναι η αξιοπιστία του κάθε κόμματος και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να κριθούν.

Η κρίση είναι πολύ βαθιά και συνιστά μία ευκαιρία, όπως είπε, καθώς έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, για να τεθεί η συζήτηση στις σωστές βάσεις με οργανωμένο τρόπο και πρότεινε να ζητήσουν τα κόμματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα ώστε να ξεφύγουμε από τα δεινά που μας ταλαιπωρούν.

«Είμαστε πολύ κοντά στα θεσμικά θέματα» της απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι τον Ιούλιο του 2013 ανοίγει το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος, μια αναθεώρηση που χρειάζεται προσοχή καθώς θα ξεκινήσει με αυτή τη Βουλή η οποία είναι προτείνουσα αλλά που θα την πραγματοποιήσει η επόμενη.

Αναφερόμενος στον απλό δικομματισμό του αμερικανικού πολιτεύματος προεδρικής δημοκρατίας ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι στην ελληνική Βουλή υπάρχει, δικομματισμός με δύο τάσεις αλλά όλα λειτουργούν με τον παλιό τρόπο, ένας δικομματισμός που δεν είναι χρήσιμος αλλά κακέχτυπο που πρέπει να σπάσουμε, ενώ ένας άλλος δικομματισμός είναι υπό διαμόρφωση.

Η κρίση, όπως είπε, θέτει θέματα ανατροπής των πάντων, οι ανάγκες αλλαγών είναι αδυσώπητες χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από αυτές και τα κόμματα που είναι στην Ελλάδα παραρτήματα του κράτους. Αλλαγές, όμως που δεν θα αφορούν άλλο πολίτευμα αλλά βελτίωση του δικού μας, με βασική, όπως τόνισε, την αλλαγή στο Σύνταγμα του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.

Ως δύο βιβλία σε ένα, χαρακτήρισε το πόνημα του Θ. Διαμαντόπουλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι ενώ στο πρώτο μέρος αναλύεται ο αμερικανικός δικομματισμός στο δεύτερο προτάσσεται μία ενδεχόμενη σκέψη περί της θεωρητικής αλλαγής του ελληνικού πολιτεύματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Α. Λοβέρδο ότι μία συζήτηση στην Ελλάδα για προεδρική δημοκρατία θα ήταν εσφαλμένη εξηγώντας ότι δεν καλούμαστε στην χώρα μας να λύσουμε ένα πρόβλημα έλλειψης ισχυρής δημοκρατίας καθώς τα ελληνικά προβλήματα δεν έχουν βαθιές πολιτειακές ρίζες. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του πενταετούς κοινοβουλευτικού κύκλου, αποσύνδεση της προεδρίας της δημοκρατίας από εκλογές, αναδιάρθρωση των κομμάτων και άσκηση πραγματικής νομοθετικής εξουσίας από τη Βουλή. Αυτά, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν με νηφαλιότητα και να μη διαπραχθεί και πάλι το ίδιο σφάλμα, να «καεί» μία συνταγματική αναθεώρηση, όπως την προηγούμενη φορά.
 
Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι δύο πόλοι, αλλά σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει να πυροδοτούν ένα κλίμα εθνικού διχασμού που στην ιστορία μας ήταν προσφιλής και καταστροφικός.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι έγραψε το βιβλίο υπό τις τέσσερις ιδιότητές του, του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, του Ευρωπαίου που θέτει το δίλημμα εάν το παρελθόν των ΗΠΑ δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, του Έλληνα που βιώνει την τεράστια πολιτικοοικονομική κρίση και διερωτάται τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος ανοίγοντας το θέμα της διερεύνησης του εδάφους προεδρικής δημοκρατίας, και τέλος, του πολιτικού επιστήμονα και μελετητή που επιχειρεί να τροφοδοτήσει τον εγχώριο προβληματισμό για την εξέλιξη του δικού μας συστήματος την στιγμή που καταρρέει ο δικομματισμός.