Τα σκάνδαλα λογοκλοπής στα οποία εμπλέκονται υψηλά πολιτικά πρόσωπα τείνουν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι του γερμανικού πολιτικού σκηνικού τα τελευταία χρόνια, με αξιωματούχους να «τρέμουν» για την πολιτική τους καριέρα σε περίπτωση μιας «δυσάρεστης» αποκάλυψης.
Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτε Σαβάν (φωτό) είναι η τελευταία περίπτωση «ύποπτης» διδακτορικής διατριβής, η οποία βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Η υπουργός και στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, λίγους μόλις μήνες πρίν από τις ομοσπονδιακές εκλογές βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού στη διατριβή της, που συντάχθηκε το 1980, εντοπίστηκαν σημεία που επιβάλλουν περαιτέρω διερεύνηση.

Η ίδια η γερμανίδα υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον της, ζητώντας από την αρμόδια επιτροπή του πανεπιστημίου να διερευνήσει την υπόθεση. Όπως εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, Γκερντ Λάνγκουτ, «αν αφαιρεθεί ο διδακτορικός τίτλος ενός πολιτικού, τότε μπορεί πολύ εύκολα να τελειώσει και η καριέρα του», γράφει η Deutsche Welle και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το 2011, στην περίπτωση του πρώην υπουργού Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ (φωτό).

Ο κατά πολλούς πιθανότερος διάδοχος της Μέρκελ, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε την πολιτική τον Μάρτιο εκείνου του έτους, όταν αποκαλύφθηκε ότι εμπλεκόταν σε υπόθεση λογοκλοπής.

Όλα άρχισαν με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Αντρέας Φίσερ - Λεσκάνο υποστήριξε ότι εντόπισε στη διατριβή αποσπάσματα, χωρίς παραπομπές, τα οποία είχε υιοθετήσει ο πρώην υπουργός του CSU. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει διαμάχη με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το οποίο ζήτησε την παραίτηση του τσου Γκούτενμπεργκ η οποία και υπεβλήθη.

Δύο μήνες μετά, το πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ επιβεβαίωσε τις υποψίες, που έδωσαν τέλος στη σύντομη καριέρα του, κατά τα άλλα, πολλά υποσχόμενου πολιτικού. Επόμενο «θύμα» ήταν, το καλοκαίρι του ίδιου έτους, η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σιλβάνα Κοχ-Μερίν (FDP) η οποία παραιτήθηκε από την ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρχές Ιουνίου προηγήθηκε η ανάκληση της διδακτορικής της διατριβής από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέρης εξαιτίας εκτεταμμένης λογοκλοπής.

Vroniplag: Ο εφιάλτης των λογοκλόπων

Όσο για το ποιοι βρίσκουν «λαβράκια» στις διδακτορικές διατριβές πολιτικών προσώπων; Αυτή είναι μία δουλειά για τους «κυνηγούς λογοκλόπων»! Πρόκειται για μία ομάδα ανωνύμων διαδικτυακών ακτιβιστών που εξετάζουν τις διατριβές. Εμφανίζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην ιστοσελίδα de.vroniplag.wikia.com.

Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ και η Σιλβάνα Κοχ-Μερίν ήταν «θύματά» τους. Η ανωνυμία των «κυνηγών» έχει προκαλέσει αντιδράσεις όσον αφορά την ηθική τους. Οι ίδιοι αναφέρουν στον ιστότοπό τους ότι στόχος είναι «να εγγυηθούμε την αυθεντικότητα των διδακτορικών τίτλων στη Γερμανία». Ανάμεσα στις διατριβές που πέρασαν από το μικροσκόπιο της ομάδας ήταν της Άνγκελα Μέρκελ, του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και του τέως επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν. Μπορεί τα μέλη της ομάδας των διαδικτυακών ακτιβιστών να κατηγορούνται ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, το σίγουρο είναι όμως ότι αποτελούν τον εφιάλτη των ακαδημαϊκά... κατεργάρηδων υψηλών πολιτικών προσώπων.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος