Ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση με τoυς απεργούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οδεύει η κυβέρνηση, με το τελεσίγραφο που έστειλε χθες δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, να λήγει εντός της ημέρας. Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Α. Σαμαρά, αναμένεται να αποτυπωθούν τα δεδομένα της κατάστασης και να σχεδιαστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται και η πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι εργαζόμενοι, στην οποία ζητούν να ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο η συλλογική σύμβαση και έπειτα να συζητηθεί η υπογραφή νέας σύμβασης. 

Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η ρητή εφαρμογή του νόμου ανεξάρτητα από τις συνέπειες θα προκύψουν δεδομένης και της ανυποχωρητικότητας που έχουν επιδείξει οι απεργοί. Άλλωστε, η συνολικότερη κυβενρητική στάση στο θέμα συνιστά δοκιμασία για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, που επιθυμεί να κλείσει το θέμα χωρίς απώλειες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, σε δυνάμει επενδυτές και, φυσικά, στην Τρόικα.

Επί της ουσίας, το θέμα συνιστά ζήτημα «πολιτικής ζωής ή θανάτου» για την κυβέρνηση καθώς, στο σημείο πλέον που έχει φτάσει η κατάσταση, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή στάσης, ούτε καν για ελιγμούς. Κάτι που προδιεγράφετο από την πρώτη στιγμή άλλωστε, καθώς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε γίνει αντιληπτό ότι τυχόν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Στη σύσκεψη, με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, επίκειται προσδιορισμός των περαιτέρω κινήσεων. Όπως εξηγούσε στο newpost κυβέρνητικό στέλεχος, επί της ουσίας υπάρχουν ξεκαθαρισμένα περιθώρια για δύο μορφές αντίδρασης, στη βάση και της τελεσιγραφικού τύπου ανακίνωσης του κ. Κεδίκογλου χθες.

Η πολιτική επιστράτευση των απεργών, μετά και τις δικαστικές αποφάσεις και η δίωξη όσως υποκινούν την απεργία –αυτούς που χαρακτήρισε ως πρωτεργάτε στη δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου. Η δεύτερη επιλογή μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις, ανάλογα με το είδος της κατηγορίας που θα τους απαγγελθεί.

Σε πρώτη φάση, το Μαξίμου φαίνεται να διασφάλισε τουλάχιστον τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων, κάτι που φάνηκε από τη χθεσινή αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ που, με ανακοίνωσή του εγκατέλειψε το αίτημα για εξαίρεση κάποιων εκ των εργαζμένων στα ΜΜΜ, όπως τουλάχιστον διατύπωνε αρχικώς. Τόσο από την Ιπποκράτους, όσο και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. οι επίσημες θέσεις που διατυπώνονται κατατείνουν στην ομαλή λήξη της απεργίας στα ΜΜΜ και στον τερματισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Βασίλης Μπεσκένης