Την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και την επίταξη των μέσων μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε η κυβέρνηση ύστερα από τετράωρη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνουν πως η λύση που πρότεινε η πλευρά των εργαζομένων ήταν προσχηματική, καθώς επρόκειτο για ένα τερτίπι των συνδικαλιστών. Με την πρότασή τους στην ουσία ζητούσαν κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου, κάτι που δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή και δεν έχει γίνει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
 
Μάλιστα οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση από την πλευρά των απεργών να κάνουν πίσω και πως η απόφαση της κυβέρνησης δεν στοχεύει στους εργαζόμενους αλλά στους συνδικαλιστές που οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα.
 
Προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημείωναν επίσης, είναι να διασφαλιστεί το συμφέρον των πολλών έναντι των λίγων και να εξυπηρετείται ο κόσμος που θέλει να πάει καθημερινά στη δουλειά του κανονικά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σε ανοικτή γραμμή με τη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ λένε πως αυτή ήταν η πιο ήπια απόφαση που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση.
 
Με τον πρωθυπουργό αναμένεται να έχει επικοινωνία και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ νωρίτερα υπήρξε ανακοίνωση από τη ΔΗΜΑΡ.
 
Η διαδικασία της επίταξης σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει από τη ΣΤΑΣΥ, η οποία θα στείλει τα ειδοποιητήρια στα σπίτια είτε θα τα θυροκολλήσει.

Xατζηδάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί
 
Σε δηλώσεις του έπειτα από την πολύωρη σύσκεψη ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επιστράτευση των απεργών του Μετρό για να «σταματήσει η ταλαιπωρία του κοινού» καταγγέλοντας τους συνδικαλιστές για εκβιασμό. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί» υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.

«Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι να ταλαιπωρείται η Αθήνα και να δημιουργείται σόβαρο πρόβλημα στην οικονομική ζωή της χώρας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί. Δεν μπορούμε να πράξουμε κάτι άλλο. Προχωράμε σε επίταξη» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μάλιστα πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι ακολούθησαν το μέτρο της τυφλής σύγκρουσης, ενώ τόνισε ότι στον διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.

Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, αποστάσεις κρατάει η ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Ιπποκράτους αναφέρει πως πρόκειται για την πιο ήπια απόφαση. «Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι», τονίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με την αντιμετώπιση του θέματος.

Αντίθετη με την απόφαση της επίταξης είναι η Δημοκρατική Αριστερά, αφού με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης».

Έντονη αντίδραση των εργαζόμενων

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».