Σε «διπλωματική επικοινωνία» είναι Ελλάδα και Τουρκία για να εντοπισθεί ο κατάλληλος χρόνος σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, καταδικάζοντας, παραλληλα, τις επιθέσεις εις βάρος μεταναστών.
«Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα πολύ χρήσιμο θεσμικό εργαλείο για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπου μπορούμε να επιτύχουμε αμοιβαία οφέλη. Οι δύο χώρες είναι σε διπλωματική επικοινωνία για να εντοπισθεί ο κατάλληλος χρόνος σύγκλησής του στο προσεχές διάστημα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως «η κυβέρνηση κινείται ως προς το θέμα, στη βάση του σχεδιασμού και της στρατηγικής της» και ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει θέμα προς ανακοίνωση. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διερευνητικές επαφές, ανέφερε «ότι συνεχίζονται κανονικά» και ότι «ο επόμενος γύρος θα ανακοινωθεί στον κατάλληλο χρόνο».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απόλυτα καταδικαστέες, ξένες προς την ελληνική κοινωνία και τις αξίες που πρεσβεύει» τις ακραίες εθνικιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών. Σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου, ενώ προσέθεσε ότι «οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ακραία αυτά φαινόμενα είναι ξένα προς την ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται κανονικά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία για την υπογραφή μιας διακυβερνητικής συμφωνίας ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ». Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε επίσης ότι το έργο αναφέρεται σε ένα "μεγάλο στρατηγικό σχέδιο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε τη θετική εμπειρία που συγκεντρώθηκε από την απελευθέρωση των θεωρήσεων στις χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη βίζα. Σημείωσε ότι το μέτρο αυτό έφερε πιο κοντά τους κατοίκους της περιοχής, τις αξίες της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Υπενθυμίζοντας, σχετικά, τις δυσκολίες που δημιουργεί ο μηχανισμός Σένγκεν, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περαιτέρω απελευθέρωση των θεωρήσεων, καθώς αυτό συναρτάται με θέματα τουρισμού και εμπορίου. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ για την επέκταση του καθεστώτος απελευθέρωσης θεωρήσεων με σημαντικούς εταίρους, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία.