Σε αντιπαράθεση μέχρι τελικής πτώσεως εξελίσσεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους απεργούς του Μετρό, με εικόνες από το παρελθόν και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 να ξαναζωντανεύουν στις μνήμες των παλαιότερων.
Αυτό μάλιστα δήλωσε σε μήνυμά του από το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν».

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου πάντως, εξετάστηκαν εξαντλητικά όλα τα δυνατά σενάρια, ώστε να αποφευχθεί η επιστράτευση. 

Εν τούτοις, όλες οι εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας συνηγορούσαν υπέρ της απόφασης για επίταξη, δεδομένης της στάσης που έχει υιοθετήσει η πλευρά των απεργών τις οκτώ ημέρες των κινητοποιήσεων.

Τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην ύστατη λύση της πολιτικής επιστράτευσης ήταν η ταλαιπωρία που για περισσότερο από μία εβδομάδα υφίσταται το επιβατικό κοινό, το γεγονός ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έκρινες παράνομες τις απεργίες αλλά και η αντίληψη που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στις τάξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων ως προς την απεργία.

Εκτιμούν δηλαδή ότι μια μικρή ομάδα ακραίων συνδικαλιστών, συμπαρασύρει τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις διαρκείας, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη.

Ειδικότερα μάλιστα ως προς αυτό, συνεργάτες του πρωθυπουργού αιτιολογούν και τις αναφορές των τελευταίων ημερών περί απολύσεων, στη βάση των κατηγοριών που εκτιμάται ότι βαρύνουν όσους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε στη χθεσινή, τελεσιγραφική ανακοίνωσή του, ως «πρωτεργάτες».

Η πρόταση των εργαζομένων για παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος μέχρι τον Απρίλιο συζητήθηκε μεν από την κυβέρνηση, απορρίφθηκε δε ως προσχηματική.

Πολιτικά, όπως από την πρώτη στιγμή έχει αποτυπωθεί, η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να αποφύγει το ενδεχόμενο να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» καθώς η όποια εξαίρεση θα διαμόρφωνε συνθήκες για διεκδικήσεις και από άλλες, επιμέρους επαγγελματικές τάξεις, από το ειδικό μισθολόγιο, καταλήγοντας σε μια ατέρμονη συζήτηση.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στην παρούσα φάση που επιδιώκεται να θεμελιωθεί η αξιοπιστία της χώρας προς δανειστές και εταίρους, το μήνυμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονοεί αναποφασιστικότητα ή «ομηρία σε συντεχνιακές αντιλήψεις» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Επιμένουν δε ότι το σημείο-κλειδί είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, κάτι που θα επιτρέψει τη λειτουργία της οικονομίας και μπορεί να δώσει ανάσα στην κυβέρνηση να χαλαρώσει λίγο τη θηλιά.

Βασίλης Μπεσκένης
TAGS