Απορίες προκαλεί η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών - που δεν κατονομάζεται- στο πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία στηρίζει τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι διόγκωσε τεχνητά το δημοσιονομικό έλλειμμα για να επιδεινώσει την εικόνα της ελληνικής κρίσης χρέους.


«Το υπουργείο δεν αμφιβάλει σε καμία περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία στα οποία βασίζεται το τρέχον πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Την ίδια στιγμή και άλλα στελέχη της κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters, υπεραμύνονται του έργου του κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι συνεργάστηκε στενά με την Eurostat για να ευθυγραμμίσει τις μεθόδους και να παράσχει αξιόπιστα στοιχεία, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μία σαφή θέση για το ζήτημα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, αφού από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία είχε υιοθετήσει τις καταγγελίες - φωτιά της Ζωής Γεωργαντά για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την Στατιστική Αρχή και τις ευθύνες του κ. Γεωργίου.

Και όχι μόνο αυτό… Η Νέα Δημοκρατία έβαζε τότε ευθέως στο κάδρο των ευθυνών τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα απόσπασμα δηλώσεων του τότε εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος στις 30 Μαρτίου του 2012 έκανε λόγο για «ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ», για να προσθέσει ότι «υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν».

Και συνέχισε ο κ. Μιχελάκης: «Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ. Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια. Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια».

Γεωργίου: Σύμφωνος με τους κανόνες της ΕΕ ο υπολογισμός του ελλείμματος


Νωρίτερα σήμερα, δήλωση για τη δίωξή του έκανε και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι η διαδικασία για τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους του 2009 ήταν απολύτως σύμφωνη με το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο.

Με αφορμή την δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι στα περίπου 2,5 χρόνια που είναι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, είναι η μοναδική φορά που δεν υπάρχει η παραμικρή επιφύλαξη από τις Βρυξέλλες για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ποινική δίωξη δεν ασκήθηκε στο παρελθόν όταν τα περίφημα greek statistics απασχολούσαν διαρκώς την Ευρώπη, αλλά τώρα που έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά και η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακτήσει διεθνώς την χαμένη αξιοπιστία της.

Παρ' όλ' αυτά εκφράζει την εμπιστοσύνη του για την τελική απόφαση της δικαιοσύνης και υπενθυμίζει ότι η χώρα εντάχθηκε στο μνημόνιο, αρκετούς μήνες πριν τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.


Σχετικό θέμα: 

Ο Βενιζέλος σχεδιάζει επίθεση στον Καραμανλή για να σώσει τον Παπανδρέου