Την άποψη ότι η κυβέρνηση «παίζει με την φωτιά» ακολουθώντας αδιάλλακτη και σκληρή και αυταρχική πολιτική προς τους εργαζόμενους απεργούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια.
«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται οχυρωμένος μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας πρόσθεταν. Νομίζει ότι με ακροδεξιές λογικές και τα ΜΑΤ μπορεί να επιβληθεί. Στο Μαξίμου δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι για πρώτη φορά -και παρά την ταλαιπωρία τους - καταγράφεται ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους πολίτες προς τους απεργούς».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα από χθες το πρωί έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική της σύγκρουσης και όχι την συνεννόηση πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να τρομοκρατήσει τους απεργούς.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απεργούς με ένα πρωτοφανή αυταρχισμό χωρίς όμως να έχει αντιληφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πρακτικής. Ξεχνάει ότι αυτοί οι άνθρωποι όπως οι περισσότεροι έλληνες πολίτες έχουν υποστεί μια μεγάλη και ουσιαστική αλλοίωση στην καθημερινότητα τους και υπό αυτή την έννοια δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Αντίθετα πιστεύουν ότι αρκετό καιρό σιώπησαν και τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουν». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ακόμα πολύ πιθανό ότι μέσα από την κινητοποίηση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης στην πολιτική των μνημονίων το οποίο θα λειτουργήσει ως ντόμινο.

«Όπως αποδεικνύεται είναι πολύ εύκολο να ψηφίζεις τους εφαρμοστικούς νόμους είναι πολύ δύσκολο όμως να τους εφαρμόσεις » έλεγαν χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ακόμα ότι τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στα Σεπόλια τα ξημερώματα με τα ΜΑΤ να καταλαμβάνουν τον χώρο του Μετρό θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και στην συνοχή της κυβέρνησης αφού είναι άγνωστο μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αντοχές της ΔΗΜΑΡ.

Δεδομένου δε ότι από χθες τα στελέχη της είχαν εκφράσει την διαφωνία τους στην επίταξη των εργαζομένων οι επόμενε μέρες αναμένονται δύσκολες για την τρικομματική κυβέρνηση. Δεν έχουν ωστόσο την ίδια άποψη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος εμφανίστηκε να στηρίζει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης.

«Ήταν μεγάλη η στήριξη που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στον Ευάγγελο Βενιζέλο στην υπόθεση Λαγκάρντ λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ που πολύ δύσκολα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα διαφοροποιηθεί. Είναι δέσμιος των συμφωνιών που έκανε με την ΝΔ και τώρα θα πρέπει να τις τηρήσει.

«Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του αφού τόσο οι βουλευτές που έχουν απομείνει όσο και οι ψηφοφόροι του κινήματος θα αντιδράσουν στον αυταρχικό εναγκαλισμό του με την Κυβέρνηση.

Παναγιώτης Βασιλάκης