Ως «θετική» αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση».

Σε συνέντευξη του στο ελληνικό γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ «βρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».

Διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας, υποστήριξε, είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις που διατύπωσε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

- Τερματισμός του προγράμματος λιτότητας

- Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας

-Ανάπτυξη

Μιλώντας για τους ομογενείς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι αυτοί μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο ενώ ζήτησε να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες», τόνισε.


Παράλληλα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ.

Σε ερωτήσεις που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.

Τέλος, σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά. Έχουμε αναπτύξει πολυδιάστατο πλαίσιο αλληλεγγύης σε όλη την χώρα. Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά και με την εκκλησία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε αξίες, αλληλεγγύη και ανθρωπιά».