Απόλυτα ικανοποιημένη από την έκβαση του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα  στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρά το μπέρδεμα περί 13ου και 14ου μισθού  το οποίο η ΝΔ ενέταξε τον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Όπως λένε οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση αντέδρασε  ωσαν η Ελλάδα να είναι ο οικονομικός παράδεισος με ευτυχισμένους πολίτες – που δεν έχουν κανένα λόγο για να παραπονιούνται – και ο Αλέξης Τσίπρας παραποίησε αυτή την εικόνα.  Σαν να μην έχουν κοπεί οι μισθοί , οι συντάξεις και ο 13ος και 14ος μισθός ούτε η ανεργία να  έχει φτάσει στα ουράνια. 

Αφήνοντας πάντως πίσω όλη αυτή την ιστορία με την ΝΔ και αξιολογώντας  το  ταξίδι  του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ τα στελέχη της Κουμουνδούρου  μιλούν για οφέλη τα οποία  θα φανούν έμπρακτα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κάνοντας πάντως μια πρώτη εκτίμηση λένε ότι:

-       Κατ αρχήν είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από την διεθνή απομόνωση που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση να τον βάλει μεταφέροντας  για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια εικόνα στρεβλή ταυτίζοντας τον με την τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρονται στο άρθρο της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Brookings σύμφωνα με το οποίο « ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ακυρώσει την «καρικατούρα» που είχε σχηματιστεί διεθνώς  για την Αριστερά στην Ελλάδα η οποία παραδοσιακά συνδέεται με την βία και την αντιαμερικανισμό.»

-       Ιδιαίτερα θετικό θεωρούν ότι είναι το γεγονός ότι οι ξένοι άκουσαν από πρώτο χέρι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα τις οικονομίας  και στην αντιμετώπιση της κρίσης κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Αναφέρονται μάλιστα στο ίδιο άρθρο λέγοντας ότι  οι συντάκτες του -που είναι στελέχη του Ινστιτούτου –παραδέχονται ότι ο  Αλέξης Τσιπρας «επιχειρηματολόγησε επαρκώς σχετικά  με το γεγονός ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα δεν οδηγούν σε ανάπτυξη». 

Μάλιστα όπως έλεγαν οι συντάκτες του άρθρου οι απόψεις Τσίπρα θεωρούν ότι  αντανακλούν  σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις πολλών στην Ουάσινγκτον, που πιστεύουν  ότι « αν το πρόβλημα της Ελλάδας είχε αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τα δικά τους προβλήματα, με μία νομισματική πολιτική όμοια με αυτή που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και μία πολιτική νοοτροπία σαν αυτήν του Μπαράκ Ομπάμα, η Ελλάδα δε θα είχε γίνει “η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης”.

-       Ακόμα οι Συριζαίοι θεωρούν ότι  ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μία μεγάλη νίκη και σε προσωπικό επίπεδο αφού οι συνομιλητές του είδαν έναν νέο πολιτικό με κατασταλαγμένες απόψεις ,γνώστη των θεμάτων που δεν μασάει τα λόγια του , και  ο οποίος αντιλαμβάνεται την ευθύνη που ενδέχεται να αναλάβει μετά από μία εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα δίνουν έμφαση στις προσωπικές σχέσεις τις οποίες απέκτησε τόσο με στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ όσο και με παράγοντες της Ελληνικής ομογένειας.

-       Στα θετικά του ταξιδιού καταγράφουν και τον πανικό της ΝΔ η οποία με κάθε τρόπο ήθελε να υποβαθμίσει το ταξίδι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική.  Συμπαραστάτη όπως λένε σε αυτή την προσπάθεια ο Πρωθυπουργός  είχε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος προσπαθεί με ειρωνείες και υποτιμητικά σχόλια  να ακυρώσει την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.


Παναγιώτης Βασιλάκης