Από τη σκοπιά του τελευταίου Νοεμβρίου, η πιο απροσδόκητη εξέλιξη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα ήταν η ανακοπή της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγες εβδομάδες, η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε ένα σχετικά άνετο προβάδισμα και την πρώτη θέση στη ΝΔ.


Η δεύτερη, εξίσου απροσδόκητη εξέλιξη, ήταν η σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ και του Βαγγέλη Βενιζέλου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθεροποίηση, ελάχιστες απώλειες, ελαφρά κέρδη. Η τάση εκμηδενισμού του ιστορικού κόμματος, που ήταν ορατή απειλή το Νοέμβριο δείχνει να έχει ανακοπεί, το ΠΑΣΟΚ «έξυσε» τον πάτο. Αυτό είναι εντυπωσιακό με δεδομένο ότι με τη λίστα Λαγκάρντ στο προσκήνιο, οι μετρήσεις διεξήχθησαν σε μια ατμόσφαιρα καθόλου ευνοϊκή για την Ιπποκράτους και με πολλά άλλοτε κορυφαία στελέχη του κινήματος να συνωστίζονται για να πάρουν σειρά για τον εισαγγελέα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει πιο ήρεμος και έχει γίνει πολύ πιο αποφασιστικός. Στην υπόθεση του μετρό, ο Βενιζέλος δεν το σκέφτηκε δύο φορές να στηρίξει τον Σαμαρά  στην σύγκρουση με τους απεργούς, μίλησε για επίταξη αμέσως. Όχι μόνο, για να ανταποδώσει την στήριξη που του παρείχε η ΝΔ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και επειδή εκτιμά, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει μεσοπρόθεσμα ωφελημένο από την αλλαγή κλίματος υπέρ της κυβέρνησης και να καρπωθεί αυτά που χάνει η ΔΗΜΑΡ από την επαμφοτερίζουσα στάση της.  

Ο Βενιζέλος έχει αποφασίσει, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει με τη ΝΔ όλο το δρόμο, ώσπου να βγει η χώρα από την κρίση. Με αφορμή και τη λίστα Λαγκάρντ, που τον έθιγε προσωπικά, έκαψε τα καράβια του σε σχέση με την Αριστερά. Όσοι έλπιζαν, ότι το ΠΑΣΟΚ θα επέστρεφε στις αριστερές του ρίζες και πιθανόν να προσφερόταν κάποτε ως εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απογοητεύτηκαν. Ο Βενιζέλος έχει κάνει τις επιλογές του. Ωστόσο δεν θα μείνει εκεί. Ήδη κάνει κινήσεις για να μαζέψει τον κεντροαριστερό εκσυγχρονιστικό χώρο, στον οποίο έχουν εμφανιστεί διάφοροι διεκδικητές (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) χωρίς ωστόσο να έχουν ιδιαίτερη απήχηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δείπνο στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» την περασμένη Τρίτη, που πέρασε σχετικά απαρατήρητη, είχε όμως ειδήσεις. Στο δείπνο έδωσαν το παρών στελέχη όπως ο Γιώργος Ζανιάς, και ο Ηλίας Πλασκοβίτης, που είναι περιζήτητοι για τις κεντροαριστερές εκσυγχρονιστικές κινήσεις, ακόμη σημαντικότερη όμως ήταν η παρουσία εκεί του Παντελή Καψή, κυβερνητικού εκπροσώπου του Λουκά Παπαδήμου και εξαιρετικά δραστήριου στις αναζητήσεις των στελεχών του κεντροαριστερού εκσυγχρονιστικού χώρου.

Ο Καψής ήταν εκείνος που οργάνωσε τη συνάντηση  Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση το Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης και συνένωσης όλων των στελεχών. Αν όμως ο Βενιζέλος καταφέρει να επανασυσπειρώσει πάλι τέτοιου είδους στελέχη στο ΠΑΣΟΚ και να εξαφανίσει τον ρευστό σήμερα χώρο, τότε θα προκαλέσει ασφυξία στους κεντροαριστερούς εκσυγχρονιστές αντίζηλους σε τέτοιο βαθμό, ώστε  ενδεχομένως να τους αναγκάσει είτε να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ είτε να πάνε σπίτια τους. Έχει μια συνέπεια με αυτό το σκεπτικό ότι ο Λοβέρδος βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ατζέντας…

Θέμης Δαγκλής