Επέμεινε στη θέση ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με κατάργηση του μνημονίου επέμεινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ, ενώ εμφανίστηκε ψύχραιμος όσον αφορά την δημοσκοπική πτώση του κόμματος του. Προχώρησε παράλληλα σε έναν απολογισμό των επισκέψεων του στη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Κατά τη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε τα όσα του προσάπτει η Νέα Δημοκρατία περί «διγλωσσίας», λέγοντας ότι πρέπει να τελείωσει η «η εντύπωση, που καλλιεργούν τα επικοινωνιακά χαλκεία της ΝΔ, ότι αλλά λέω έξω από τη χώρα και άλλα μέσα».

Επέμεινε στη θέση του, ότι «το μνημόνιο είναι νεκρό και η δική του κυβέρνηση θα το καταργήσει», ενώ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται για τα ταξίδια του στη λατινική Αμερική, την Γερμανία και τις ΗΠΑ.


Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε,ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι του παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του, για να συμπληρώσει ότι περίμενε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τις αποδεχθεί τις θέσεις αυτές.


Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, και για αυτό ευθύνονται όσοι ανοίξανε τα τελευταία χρόνια τη συζήτηση για το νόμισμα, με αποτέλεσμα να φύγουν όπως είπε πολλά δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

 

Εμείς δεν θέλουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου αλλά επενδύσεις που να εξασφαλίζουν την κοινωνική ανταποδοτικότητα επισήμανε. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα διώξει την Cosco από την Ελλάδα είπε ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης και όχι της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Χαρακτήρισε παροδική την δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όπως υποστήριξε βασίζεται σε προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης της χώρας οι οποίες θα διαψευστούν, ενώ υποστήριξε ότι «οποτε και να γίνουν εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ».


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι το υπεραισιόδοξο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του φανερώνει έναν πρωθυπουργό σε χώρα σαν το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν και όχι έναν άνθρωπο που αντιλαμβάνεται στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας.

«Πανηγυρίζει για την καταβολή της δόσης, την αυτή βοηθά απλά για να μην χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για να σωθεί η κοινωνία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στις επαφές που είχε με αξιωματούχους του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να σωθεί η χώρα θα συμμαχήσω και με το διάβολο». Κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα η αρνητική τοποθέτηση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ όσον αφορά την απελευθέρωση της συμμετοχής του Ταμείου στο πακέτο βοήθειας της χώρας ήταν θετική γιατί έδειχνε πως το Ταμείο πρέπει να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυρία Μέρκελ ώστε να αλλάξει πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι γεννήθηκε μια ψεύτικη προσδοκία στο λαό μετά την εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. «Μας δίνουν τις δόσεις ίσα - ίσα για να μην χρεοκοπήσει ο μηχανισμός των τραπεζών και όχι τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τη θεωρία για τη βία των δύο άκρων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε επικίνδυνη και ανιστόρητη, γιατί διχάζει - όπως είπε- τον ελληνικό λαό, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική συμμορία που δολοφονεί καθημερινά ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη τι θα μπορούσε να επιβληθεί ειδικός φόρος, ο οποίος που θα αποδίδεται στην Εκκλησία από όσους πολίτες δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, λέγοντας ότι δεν αποτελεί επίσημη θέση του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε λέγοντας ότι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάλογος για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας ενώ η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως τόνισε ίδιος, θα είναι επωφελης και για τα δύο μέρη.