Με πρώτο μάρτυρα τον ρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα αρχίζει τις εργασίες της - επί της ουσίας - σήμερα το απόγευμα στις 6:30, η Προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Μπίκας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μετά από πληροφορίες που είχε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει πρώτος ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, όμως η κατάθεσή του μετατέθηκε για αύριο, Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι μετά από πρόταση της ΝΔ που έγινε αποδεκτή απ’ όλα τα κόμματα, συμφωνήθηκε η εξέταση των μαρτύρων να γίνει κατά τη χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων. Έτσι, επόμενος μάρτυρας θα είναι ο έλληνας πρέσβης στο Παρίσι, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Αμέσως μετά, θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο στικάκι καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Hλίας Κλης για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ως το πρόσωπο που παρέλαβε πρώτος το στικάκι.

Η προανακριτική επιτροπή θα πραγματοποιεί μέσα στην εβδομάδα, περίπου πέντε συνεδριάσεις. Κάθε Τρίτη απόγευμα, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεδριάζει δύο φορές, πρωί και απόγευμα.

Στόχος είναι να ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εργασίες της και να έχει έτοιμο το πόρισμα το οποίο θα πρέπει να το παραδώσει στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να αποκλείεται να της δοθεί μια παράταση 10-15 ημερών. Ανάμεσα στους μάρτυρες που τα κόμματα προτείνουν να καταθέσουν είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον τελευταίο μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην προανακριτική επιτροπή Παναγιώτης Ρήγας, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα φέρει καμία αντίρρηση και δεν έχει καμία ενόχληση να καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση του κανονισμού με διακοπές ή συμπεριφορές μη ανεκτές και σε κάθε περίπτωση θα στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και θα ζητά την αντικατάσταση του βουλευτή.

Χρύσα Κλειτσιώτη