current views are: 1

29 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση06:04

Aνάκαμψη από το τέλος του 2013 «βλέπει» ο Γιάννης Στουρνάρας

Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο BBC, βλέποντας αρκετούς λόγους για αισιοδοξία.

Δημοσίευση 06:04’
αρθρο-newpost

Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο BBC, βλέποντας αρκετούς λόγους για αισιοδοξία.

Την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2014 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο BBC, βλέποντας αρκετούς λόγους για αισιοδοξία.
«Η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ – ενός Grexit – τώρα είναι πολύ μικρή. Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερημένες οφειλές της στο δημόσιο τομέα και υπάρχει μία αλλαγή στο πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Συνεπώς, όλοι οι καθοριστικοί παράγοντες είναι θετικοί. Είμαστε κατά τα 2/3 στο δρόμο προς τους στόχους μας. Ετσι, οι πολίτες μπορούν πλέον να ελπίζουν», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Οπως σημειώνει το BBC, η ανεργία στην Ελλάδα φτάνει το 26,8%, η φτώχεια και οι άστεγοι έχουν αυξηθεί, και η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, τη χειρότερη στην σύγχρονη ιστορία της.

Παρόλα αυτά, ο κ .Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κακά φτάνουν στο τέλος τους. «Προς το τελευταίο τέταρτο του 2013 αναμένεται να ανακάμψουμε. Νιώθω σίγουρος, 100% σίγουρος, ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το δίκτυο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα στόχο, αυτό της μείωσης του ελλείμματος σε βιώσιμα επίπεδα, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Το ΔΝΤ πρόσφατα εκτίμησε ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει χωρίς χείρα βοηθείας. Και θέτει το ερώτημα αν ο κ.Στουρνάρας πιέζει τους Ευρωπαίους να περαιτέρω διαγραφή του ελληνικού χρέους.

«Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρεουμε», είπε διπλωματικά, «αλλά θα συμβεί με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για άλλους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων φέτος, τότε δεν θα χρειαστούν νέα πακέτα λιτότητας, ούτε περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων».

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου αναφέρει ότι «αυτό είναι μία υπόσχεση που έχουν ξανακούσει οι Ελληνες και πολλοί είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι θα τηρηθεί». Υπενθυμίζοντας το θυμό των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει μία τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο του υπουργού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ενας ξεκάθαρος στόχος προς το «μισητό» Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να κρατήσει το μισοσπασμένο τζάμι ως υπενθύμιση αυτού που ελπίζει ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η «Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί σε πολλές περικοπές και υπερβολικά γρήγορα. Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική ηγεσία ότι δεν ξέρει από τον πόνο που προκαλεί η λιτότητα, ο υπουργός δήλωσε ότι «καταλαβαίνει πολύ καλά».

«Από τους φίλους μου, τη μητέρα μου, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους που μιλάω. Αλλά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Χωρίς το πακέτο στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης. Κι αυτό θα ήταν καταστροφή».


σχετικα αρθρα